کد مطلب: 140092
 
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۷ مهر ۱۳۹۸ ساعت ۱۴:۲۰
ششمین جلسه رسیدگی به پرونده گروه عظام در شعبه چهارم دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران و مفسدان اقتصادی به ریاست قاضی صلواتی برگزار شد.
 

به گزارش ایران خبر، در ابتدای این جلسه قاضی صلواتی گفت: شروع ششمین جلسه محاکمه متهمین گروه عظام به مدیریت عباس ایروانی را در شعبه چهارم دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران و مفسدان اقتصادی با حضور مستشاران دادگاه، وکلای مدافع و نماینده دادستان را به صورت علنی اعلام می‌کنم.

قاضی صلواتی با قرائت مفاد مواد ۳۵۴ و ۳۵۸ آیین دادرسی کیفری از متهم خاتمی پور خواست در جایگاه حضور یابد و خود را معرفی کند.

در این هنگام ایروانی از جایگاه خود بلند شد و گفت دیروز در آخر جلسه مورد  تهمت زدند که به محض جواب دادن جلسه تمام شد من از دادگاه عذر می خواهم و در آخر دفاعیاتم از خودم دفاع می کنم.

خاتمی پور سپس در جایگاه حاضر شد و گفت پیامبر اسلام فرمودند حق را بگویید.


در این هنگام قاضی صلواتی از او خواست ابتدا خود را معرفی کند.


خاتمی پور گفت: حامد خاتمی پور هستم متولد ۱۳۵۹ سابقه کیفری ندارم ترخیص کار گمرک هستم و در شرکت مسئولیتی نداشتم.


قاضی صلواتی سپس اتهامات متهم را به وی تفهیم کرد و گفت:حامد خاتمی پور ترخیص کار گمرک متهم است به مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور، مشارکت در قاچاق سازمان یافته و حرفه‌ای قطعات خودرو به میزان ۱۲۸ میلیون و ۲۸ هزار و ۲۸۰ دلار، جعل اسناد، استفاده از سند مجعول، استفاده از مهر مجعول اتاق بازرگانی چین و پرداخت رشوه به میزان ده میلیون و ۹۵۰ هزار تومان.


خاتمی پور اظهار کرد: اینجانب در خانواده ای مذهبی بزرگ شدم و رعایت حق الناس و بیت المال همواره سرلوحه کار نبوده و مالیات را هر ساله پرداخت کردم و اگر وامی گرفتم که آن را تسویه کردم. تنها ترخیصکار سازه پویش بودم که اظهارنامه ها را به نام خود انجام می دادم و در انجام فرامین آن ها تلاش می کردم تا خط تولید متوقف نشود زیرا عدم ترخیص محموله‌های موجب توقف تولید می‌شد و به همین دلیل شبانه روز مشغول ترخیص بودم.


وی ادامه داد هیچ تخلفی نداشتم لطفاً از گمرک استعلام بگیرید، شایان ذکر است که برخورد ضابطین سپاه با من بسیار اخلاقی و انسانی بود که این را باید ذکر کنم در بازجویی‌ها رعایت مسائل را می کردند.

خاتمی‌پور با بیان اینکه حقوق ورودی طبق مجوزها انجام می‌شد و و استام صنعت و سازه پویش مورد حمایت سازمان صنعت، معدن و تجارت بودند

وی افزود: نرخ حقوق ورودی پرداختی تاثیری ندارد اگر خودکار دست من یک دلار یا ۱۰ دلار باشد به حال ترخیص کار تفاوتی ندارد زیرا دستمزدش ثابت است و اگر شما نتوانید ترخیص کنید کس دیگری آن را انجام می‌دهد.

این ترخیص کار گمرک با نمایش نامه‌ای از مدیران شرکت شرکت که در موقع اظهار کالا زده شده است  برسخنان پیشین خود تاکید کرد و گفت: اگر ترخیص کار تعرفه کمتری را اظهار می کند برای خودش منفعتی ندارد. صاحب کالا می‌گوید من این قانون و بخشنامه را دارم و این حق من است.

حامد خاتمی پور با اشاره به اینکه قبل از ترخیص اظهار تعرفه کالا توسط سفارش دهنده انجام می شود بعد به دست گمرک می رسد گفت: مجوز ورود قانونی و انتخاب تعرفه توسط سازه پویش و استام صنعت انجام شده است.


خاتمی پور با تاکید دوباره بر اینکه ترخیص کار فقط تشریفات قانونی کالا را به نمایندگی از صاحب کالا انجام می‌دهد و ترخیص کار نمی تواند معجزه کند گفت: بعد از اظهارنامه کالا توسط صاحب کالا ارزش گذاری انجام می‌شود حتی اگر صاحب کالا فاکتور ارائه نکند، در سایت سامانه گمرک همه می‌توانند ارزش کالاها را ببینند و ارزش گذاری بر اساس آن سیستم انجام می‌شود.

وی افزود: هیچ ارزش گذاری توسط ترخیص کار انجام نمی‌شود و ترخیص کار در آن دخل و تصرفی ندارد.

متهم ردیف چهار پرونده سپس توضیحاتی را در خصوص «کوئل» ارائه کرد...

متهم خاتمی‌پور با بیان اینکه اگر گمرک تعرفه‌ای را می‌پذیرد پشت آن وزارت خانه‌ای است گفت: از روز اول دادگاه می‌گویند بایگانی متعلق به خاتمی‌پور بوده است اما اسنادی که ضابطین از آن محل بردند اسناد شرکت عظام بود.

وی افزود: برای من می‌فرستادند و من نگهداری می‌کردم. من نگران این نبودم که بازرسی گمرک آن اسناد را بررسی کند.


قاضی صلواتی خطاب به متهم گفت: ۴۰ دقیقه راجع به کلیات صحبت کردید وارد جزئیات شوید و درباره موارد اتهامی خود صحبت کنید.


متهم خاتمی‌پور گفت: آن روز که بحث فرار مطرح بود من همچون روزهای دیگر به شرکت رفتم از گمرک به من زنگ زدند و گفتند کمیته‌ای جلسه دارد که من نیز عضو آن کمیته بودم اما دیدم حالتی غیرعادی وجود دارد.


وی ادامه داد: روغنی‌ها به من زنگ زد و گفت بیرون برو و عده‌ای در حال آمدن به آنجا هستند من تا آن روز فقط داشتم کار می‌کردم، او گفت فرار کن و گوشی‌ات را خاموش کن من به خانه یکی از دوستانم رفتم اما او به من گفت به دفترت برگرد و همانجا که برگشتم از من سوال کردند.


متهم خاتمی‌پور درباره امحای اسناد گفت: چندین مرحله شنیده بودم و به من زنگ زده بودند که مدارک را نگهداری نکن یک نامه نیز از عظام به دستم رسید اما بعدها متوجه شدم تغییراتی ایجاد شده است و بعد که درباره این تغییرات از آنها پرسیدم گفتند چیزی نیست تو کارت را انجام بده.


وی در پاسخ به سوال قاضی که از او پرسید متن نامه چه بود گفت: نامه‌ای از دادسرای شعبه یک بود که درباره حساب‌های شرکت مطالبی در آن نوشته شده بود در این مرحله هم آقای روغنی‌ها به من زنگ زد و من حتی به دوستانم گفتم نمی‌دانم اینها چرا می‌گویند اسنادشان را نگه ندارم.

قاضی صلواتی خطاب به متهم گفت: گفته‌اید پرداخت رشوه به کارمندان گمرک از طرف آقایان حسام خاتمی پور و محمد خاتمی پور در گمرک فرودگاه امام خمینی انجام شده. البته اینها احضار شدند و موضوع دریافت رشوه را تایید کرده اند. اسامی تعداد زیادی از کارمندان گمرک نیز اعلام شده که دستگیر نشده و به دادسرا نیامده اند. به چه تعداد از کارمندان گمرک رشوه می‌دادید؟

خاتمی پور گفت: حاج‌آقا، من راستش خبر ندارم.

قاضی صلواتی گفت: لیست آن‌ها موجود است، تعداد زیادی از کارمندان گمرک آلوده شده‌اند.

قاضی صلواتی گفت: در جایی گفتید به به دلیل حجم زیاد کار لجستیک شرکت سازه پویش و حامی سازه پویش اسناد مذکور را اظهار و جلب می‌کردند و با پست DHL ارسال می‌کردند.

خاتمی‌پور گفت: شرکت اصلاً چنین چیزی را تحمل نمی کرد چون این کار وقت‌گیر بود، کالایی که شب می رسید صبح باید فوراً ترخیص می‌شد.

قاضی صلواتی گفت: در جایی گفتید شرکت سازه پویش و استام صنعت هیچ وقت گواهی مبدا اصلی را دریافت نکردند و گواهی توسط شرکت‌ها جعل می‌شد.

خاتمی‌پور اظهار کرد: تمام شرکت‌ها برای گواهی مبدا محموله‌ها را نمی‌خوابانند چون طول می‌کشد.

قاضی گفت: شما گفتید مدیران سازه پویش و استام صنعت آقایان رفیعی روغنی‌ها و مرتضوی به بنده دستور می دادند که به هر طریق محموله ها ترخیص شود و من با پرداخت رشوه به کارکنان و جعل اسناد و تعرفه غیر مجاز اقدام به ترخیص کالا کردم.

متهم خاتمی‌پور پاسخ داد: اگر کاری کردم، شرکت نامه آن را گرفته است‌. من گفتم حاج آقا، ترخیص کار نمی‌تواند معجزه کند.

نماینده دادستان اظهارات خاتمی‌پور را بیان کرد: شما گفتید برای مرتفع شدن قانون چون شرکت در ثبت سفارش کلی گویی کرده است، اقدام به اخذ مجوز از وزارت صنایع می‌نمودند که این امر توسط فردی به نام قنبر حسین‌پور انجام می‌شده است که این در اقاریر رفیعی و روغنی‌ها هم بوده است

خاتمی‌پور گفت: وقتی چند قلم کالا مثل ecu, کوئل و لگراتور بیاورید و همه در یک باکس قرار گیرد نهایتا براساس یک قانون وزارت صمت ۵ درصد می‌شود که آقای قاضی باید درست و غلطش را تصمیم بگیرد و از لحاظ گمرکی ایرادی ندارد که آن‌ها را در یک رده اظهار کنند. شرکت از ردیف تعرفه ای درباره قطعات خودرو استفاده کرده است و ردیف تعرفه بر اساس نامه های مخصوص بوده است.

نماینده دادستان گفت: کوئل تحت تعرفه اجزا و قطعات ریل سوخت اظهار شده و جعل دیجیتالی طبق ماده ۳۳ رخ داده است.
وی ادامه داد: کالای مجاز مشروطی به نام کوئل را تحت تعرفه ۲۶ درصد به نام اجزا و قطعات ریل سوخت اظهار کردید با تعرفه ۵ درصد و این اظهارات توسط شما انجام شده است و آقای قنبر حسین پور رابطه آنها با صمت بوده رشوه پرداخت می‌کرده و مجوزهایی را دریافت می کرده است.

وی ادامه داد: اگر اقدام شما قانونی بود کالایی که مجوز ورود را بخواهد داشته باشند باید اجازه از بالاترین مقام اخذ شود. مدیران شرکت ابتدا دستور ترخیص بر مبنای ماده مذکور را دادند و سپس مجوز سمت را اخذ نموده تا مشمول ماده مذکور نشوند.

شاه‌محمدی بیان کرد: شما در اظهارات خود بیان کرده اید قسمتی از آنچه در ذیل ماده درج شده است با هماهنگی شرکت‌ها بوده البته من در خصوص سوء نیت شما حرف نمی‌زنم، من فقط موظفم اینها را بگویم‌.

متهم خاتمی پور گفت: من اصلاً از ذینفعان نبودم، یک روز به شرکت استام صنعت رفتم و غلامرضا مرتضوی گفت که فردا باید کالا ترخیص شود من به او گفتم که این کار نیاز به کد دارد سپس شرکت نامه زد و کدی به من داد.

نماینده دادستان اظهار کرد: محمد خاتمی پور گفته است که در سال ۸۹-۹۰ که در شرکت سازه پویش در قسمت بازرگانی شاغل بوده در اسناد محموله های وارداتی کم اظهاری می نموده تا حقوق گمرکی کمتری را پرداخت کند از آنجایی که شرکت‌های خارجی حاضر به کم اظهاری نبودند کارمندان سازه پویش به دستور مدیران اقدام به جعل اسناد نموده و قیمت کالاها را کمتر اظهار می‌کردند، این روند تا سال ۹۵ در گروه عظام ادامه داشته و در سال ۹۵ ایروانی دستور می دهند که کم اظهاری کافی است.

خاتمی پور گفت: همه‌ی این‌ها صحیح است.

نماینده دادستان از متهم خاتمی پور پرسید: در خصوص پرداخت رشوه با چه کسی هماهنگ می شدید؟

متهم پاسخ داد: خدا نکند کسی ترخیص کار شود چون باید بعداً بیاید اینجا و جواب پس بدهد، شرکت های تولیدی سخت‌تر پول می‌دهند و اگر پرداختی صورت می گیرد در ردیف صورتحساب درج می شود.

نماینده دادستان با قرائت اظهارات روغنی ها گفت: پرداخت رشوه در گمرکات تعرفه داشته است.

متهم خاتمی پور گفت: ترخیص کار، کارپردازی می کند. اگر هزینه‌ای پرداخت می شده شرکت می داده است.

نماینده دادستان گفت: ما قبول دا یم که شما ترخیص کار عمده این شرکت نبودید و ترخیص کار عمده شیرزاد بوده که با دستور ایروانی فعلا متواری است.

وی ادامه داد: بین سال های ۹۰ تا ۹۳ مبلغ ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون با هماهنگی مدیران به کارمندان پرداخت شده است، این ۲۰۰-۳۰۰ میلیون را قبول دارید؟

خاتمی پور گفت: این که پرداخت شده است یا نشده است را نمی‌دانم، نمی توانیم بگوییم رشوه پرداخت شده یا انعام بوده است.

قاضی صلواتی ختم این جلسه را اعلام کرد گفت جلسه بعدی متعاقبا اعلام می شود.

منبع : خبرگزاری ايسنا