کد مطلب: 154093
 
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱ مهر ۱۳۹۹ ساعت ۱۱:۵۶
در حالیکه مسئولان در آموزش و پرورش، بهزیستی، مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی در حال ارائه طرحی برای تولی‌گری یکسان بر مهدهای کودک هستند، این مراکز یکی یکی به تعطیلی کشیده می‌شوند.
 
به گزارش ایران خبر، خبرگزاری مهر؛ گروه جامعه: از روزی که رهبر معظم انقلاب فرمایشاتی را در خصوص مهدهای کودک‌ در ارتباط تصویری با وزیر، معاونان، مدیران و رؤسای وزارت آموزش و پرورش در سی و چهارمین اجلاس مدیران آموزش و پرورش مطرح کردند و فرمودند که می‌بایست مسئول مهدهای کودک مشخص و تکلیف مهدها یکسره شود و یک دستگاه مسئولیت مدیریت مهدهای کودک را بپذیرد، تلاش‌هایی در این زمینه صورت گرفته است؛ هر چند در این سال کرونایی یکی از دغدغه‌های اصلی سازمان بهزیستی که در حال حاضر متولی ارائه مجوز به مهدهای کودک است، کم رونقی این مراکز انتفاعی و بسته شدن یکی یکی این مهدها به دنبال عدم استقبال خانواده‌ها از سپردن فرزندانشان به آنجاست به طوری که با شروع فصل پاییز نگرانی بابت کاهش بیشتر مخاطبان این مراکز بیشتر هم می‌شود.

حال در این میان این نگرانی وجود دارد که با توجه به استقبال سازمان بهزیستی از واگذاری تمام اختیارات به آموزش و پرورش و ارائه طرحی از سوی مجلس شورای اسلامی برای واگذاری اختیار مهدهای کودک به آموزش و پرورش، در این فاصله گذار که تصمیم گیران برای تولی‌گری مهدهای کودک در تلاش هستند، وضعیت فعالی مهدهای کودک به حال خود رها شود و سازمان بهزیستی نیز انگیزه لازم برای حفظ این مراکز و حمایت از آنها را نداشته باشد.

محمد مهدی زاهدی نماینده مجلس در گفتگویی اعلام کرد: مهدهای کودک‌ دو متولی دارند، آموزش و پرورش و بهزیستی؛ طرحی را پیشنهاد دادیم که مواد مختلفی راجع به مدارس غیردولتی و یک ماده درباره مهدهای کودک‌ دارد که بر مبنای آن مهدهای کودک‌ کلاً در اختیار وزارت آموزش و پرورش قرار بگیرد و از دست بهزیستی خارج شود که درباره جزئیات آن در جلسات بعد در مجلس بحث می‌شود.

همچنین حبیب الله مسعودی فرید معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با تأیید این طرح گفت: نمایندگان مجلس شورای اسلامی با واگذاری مهدهای کودک به آموزش و پرورش موافق هستند و جلسه‌ای هم گذاشته شده است اما این واگذاری باید با رعایت نکاتی صورت بگیرد. قرار است در یک کمیته‌ای که اعضای بهزیستی، آموزش و پرورش، نمایندگان مجلس در آن حضور دارند تصمیماتی در این خصوص گرفته شود. اما ما هم معتقد هستیم که وقتی چند متولی در حوزه کودکان زیر سن دبستان وجود دارد آسیب‌هایی وارد می‌شود.

وی درباره اینکه چه زمانی در این خصوص نتیجه‌گیری می‌شود بیان کرد: امیدواریم به زودی این اتفاق بی افتد.

آنچه در این میان اهمیت دارد این است که در حال حاضر در سراسر کشور چیزی حدود به طور کلی ۷ درصد کودکان پیش از سن دبستان در مهدکودک‌هایی که زیر نظر بهزیستی اداره می‌شود حضور دارند. آمارهای غیررسمی حاکی از این است که حدود ۴ درصد کودکان نیز در مراکزی متفرقه که مجوز خود را از بهزیستی نگرفته‌اند حضور دارند.

هر چند این رقم در روزهای کرونایی به شدت افت کرده است به طوری که خصوصاً در کلان شهرها بسیاری از مهدهای کودک مجبور به بستن مرکز خود شده‌اند و عده زیادی از آنها با تعداد بسیار محدودی کودک و کاهش پرسنل به کار خود ادامه می‌دهند. این موضوع در کنار این واقعیت که بیش از ۸۵ درصد کودکان سن مهدکودک عملاً در آموزش و مهارت آموزی به حال خود رها شده‌اند و برنامه‌ای برای آن وجود ندارد حقیقت تلخی است که در این روزها بیشتر خود را نشان می‌دهد.

هر چند وضعیت وقتی به پیش دبستانی می‌رسیم بهتر می‌شود و این پوشش بالا می‌رود اما باز هم گزارش‌های میدانی حاکی از این است که امسال بسیاری از خانواده‌ها با توجه به غیراجباری بودن دوره پیش دبستانی ترجیحشان به نفرستادن بچه‌ها به پیش دبستانی بوده است.

از سوی دیگر نگاهی به برنامه‌های صدا و سیما نشان می‌دهد که عملاً کودکان زیر سن دبستان جایی در آموزش و تربیت در این رسانه ندارند و نهایتاً شبکه پویا برای آنها برنامه‌های نمایشی و پر کردن اوقات فراغت را تدارک دیده است. این در حالی است که سالهاست متولی بخش آموزش و نظارت بر آن بر عهده آموزش و پرورش است و به نظر می‌رسد حالا که آموزش و پرورش به تولی گری حوزه کودکان زیر سن دبستان علاقه دارد، بهتر است تلاشی برای گنجاندن آموزش‌هایی حداقل در سطح تلویزیونی یا تهیه بسته‌های یادگیری برای این سن و متناسب با شرایط این روزها پیش بینی کند.

این وضعیت وقتی اهمیت خود را بیشتر نشان می‌دهد که مشاهده می‌شود این روزها بسیاری از خانواده‌ها برای پر کردن وقت فرزندان خردسال خود به آموزش‌های مجازی بدون نظارت روی آورده‌اند. حال جدا از اینکه اساساً آموزش مجازی چه میزان می‌تواند در امر تربیت و مهارت آموزشی و حتی ارتباط با همسالان این گروه سنی مفید باشد، عدم نظارت بر آنها نیز سویه دیگر ماجراست. خانواده‌ها اما معتقد هستند فرزندان خردسال آنها متولی ندارد و در این شرایط باید از راهی که می‌توانند استفاده کنند.

در حال حاضر شورای عالی انقلاب فرهنگی کارگروهی را شکل داده که نمایندگان وزارت آموزش و پرورش و بهزیستی در آن حضور دارند و قرار است روی تهیه یک سند سیاست گذاری جامع برای تربیت در دوران کودکی که شامل دوره مهدکودک‌ها و پیش دبستان می‌شود کار کنند که مبنای عمل قرار بگیرد. پیش از متولی دوره پیش دبستانی به آموزش و پرورش سپرده شده بود به این معنا که اخذ مجوز در این دوره حتی برای کسانی که در مهدهای کودک دوره پیش دبستانی را داشتند باید از مجرای آموزش و پرورش می‌گذشت اما واقعیت این است که در حوزه نظارت بر محتوا و ارائه مجوز در این سال‌ها در حوزه پیش دبستانی آموزش و پرورش به موفقیتی قابل قبول دست پیدا نکرد.

جدا از اینکه یک بحث جدی وجود دارد که آیا باید دوره پیش دبستانی را دوره‌ای عمومی و اجباری در نظر بگیریم یا نه، مساله مهدهای کودک نیز حالا به آن اضافه شده است و اهمیت توجه به پرورش و تربیت در دوره پیش از شروع سن دبستان به طور کلی. اما مهم این است که تا وقتی مسئولان در حال تصمیم برای تولی گری واحد برای این واحدهای تربیتی و فرهنگی هستند، نگرانی بابت باز ماندن این مراکز و همچنین مخاطبان آنکه این روزها عموماً در خانه‌ها بدون هیچ آموزش و برنامه‌ای رها شده‌اند و بهترین دوران آموزش و تربیت پذیری آنها دارد از میان می‌رود، باشند.

منبع : خبرگزاری مهر