کد مطلب: 158437
 
تاریخ انتشار : دوشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۹ ساعت ۱۳:۴۵
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با بیان این که منتظر دریافت گزارش‌های بیشتر از سوی دولت اندونزی در ارتباط با موضوع توقیف نفتکش ایرانی از سوی این کشور هستیم گفت: این یک موضوع فنی است و پیش از این نیز چنین اتفاقاتی در عرصه کشتیرانی رخ داده است.
 
به گزارش ایران خبر، سعید خطیب زاده صبح روز دوشنبه درنشست خبری در پاسخ به سوالی در ارتباط با موضوع توقیف نفتکش ایرانی از سوی اندونزی و مباحثی که دراین زمینه مطرح شده است گفت: ما منتظر دریافت گزارش های بیشتری در این ارتباط از سوی دولت اندونزی هستیم. تاکنون برخی اطلاعات ضد و نقیضی در این زمینه دریافت کردیم و منتظر دریافت گزارشهای بیشتر هستیم.
این دیپلمات ارشد کشورمان گفت: این یک بحث فنی است و در بحث کشتیرانی قبلا نیز چنین اتفاقاتی وجود داشته است.
خطیب زاده خاطر نشان کرد: سازمان بنادر و کشتیرانی و شرکت صاحب کشتی به دنبال بررسی دلایل موضوع و حل این مساله هستند و سفارت ما در اندونزی و همچنین وزارت خارجه این مساله را از نزدیک پیگیری می کند.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر این که برخی از اخبار بیانگر این است که توقیف نفت کش ایرانی از سوی اندونزی اقدامی متقابل در راستای توقیف نفت کش کره ای از سوی ایران بوده است چرا که برخی از خدمه نفت کش کره ای توقیف شده ایران اندونزیایی هستند گفت: نظری در این ارتباط ندارم آنچه که به ما گفته شده این است که این موضوع فنی است و موضوع فنی نیز مسیر خود را طی می کند ما قبلا چنین اتفاقاتی را نیز شاهد بوده ایم و حل شده است.
خطیب زاده همچنین در مورد وضعیت پولهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی و آخرین تحولات رخ داده شده در این زمینه گفت: در ارتباط با این پول ها هیچ اتفاقی نیفتاده است و ما منتظر اجرایی شدن و به پیش بردن راه حل ها و سازو کارهایی هستیم که کره ای ها در جریان سفر  قائم مقام وزیر خارجه کره جنوبی به ایران مطرح کردند و امیدواریم به آنچه که در این زمینه مطرح شده به صورت سریع تر عملیاتی شود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد موضوع بدهی ایران به سازمان ملل و مسائلی که در این زمینه مطرح است گفت:  در ارتباط با مساله مورد اشاره بر خلاف آنچه که برخی گفته اند موضوع این گونه نبوده است که ایران آماده پرداخت این پولها نبوده باشد بلکه ما منابع را تخصیص داده ایم مسیر کانال را نیز مشخص کرده ایم ولی عدم امکان برداشت وجود دارد و آن به خاطر سنگ اندازی های آمریکا است و این سنگ اندازی ها مشکلاتی را در این زمینه ایجاد کرده است.
خطیب زاده خاطر نشان کرد: ما با دبیرخانه سازمان ملل در حال ارتباط هستیم و این موضوعات را مجددا به آنها یادآوری کردیم و به دنبال این هستیم که مسیر امنی  را برای انتقال پول پیدا کنیم و همان طور که گفتم مانع اصلی در این مسیر سنگ اندازی آمریکا است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که نشست بعدی کمیسیون مشترک برجام چه زمانی برگزار خواهد شد و آیا این احتمال وجود دارد که در این نشست نماینده آمریکا نیز حضور داشته باشد گفت: این که دولت فعلی آمریکا بخواهد مسیر گذشته را اصلاح کند و به مسیر اصلی برگردد در اختیار خود آنهاست ما اقدامات را رصد می کنیم ما به یک یا دو اقدام پراکنده نگاه نمی کنیم بلکه مهم اقداماتی است که آنها در راستای اجرای موثر تعهداتشان و رفع تحریم ها بردارند و این موضعی است که ما قبلا به آن تاکید کردیم.
وی ادامه داد: فکر می کنم نشست آتی کمیسیون مشترک برجام طبق زمان بندی  حوالی اسفند ماه برگزار شود و این که آمریکایی ها تا آن زمان چه جایگاهی داشته باشند به خودشان ومسیری که طی می کنند باز می گردد.
وی همچنین در بخش دیگری از این نشست گفت: طبق هماهنگی‌های انجام شده امروز نشست آنلاین رییس مجلس شورای اسلامی با رییس کنگره خلق چین برگزار می شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه‌ی نشست خبری خود با رسانه‌های داخلی و خارجی در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اخبار منتشر شده مبنی بر این‌که پنج نفر از اتباع ایران در خاک ترکیه در زیر بهمن گیر افتاده‌اند و علی‌رغم این‌که نیروهای هلال احمر به این منطقه اعزام شده‌اند، ترکیه اجازه کمک‌رسانی به آنها را نمی‌دهد، گفت: از جزییات این اتفاق اطلاعی ندارم و اگر هلال احمر درخواستی از وزارت امور خارجه داشته باشد سریع به این درخواست‌ها رسیدگی می‌شود و اقدامات سریعی صورت می‌گیرد.
خطیب زاده اضافه کرد: در مورد این نوع همکاری‌ها هیچ وقت مشکلی با ترکیه نداشته‌ایم.
این دیپلمات ارشد کشورمان در ادامه در پاسخ به این سوال که مقامات وزارت خارجه آلمان اعلام کردند که مسئول عدم موفقیت سازوکار اینتکس ایران بوده است، اظهار کرد: این‌که برخی از طرف‌های برجام تصور می‌کنند که تاریخ را با برخی از اظهارنظرهایشان می‌توانند پاک کنند برای فرار از انجام تعهدات‌شان نگاه ساده‌انگارانه‌ای است و تاریخ حرف خود را خواهد زد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان این‌که کشورهای اروپایی و طرف برجام بعد از خروج برجام از این توافق بین‌المللی به هیچ کدام از تعهدات خود عمل نکرده اند، ادامه داد: سازوکار اینستکس درست شد برای این‌که تحریم‌های یک جانبه، فراسرزمینی و غیرقانونی آمریکا را بی‌اثر کند. اینستکس درست نشد برای این‌که در ذیل تحریم‌ها برخی از مراودات در حوزه‌های محدود صورت بگیرد. اینستکس درست نشد که اروپایی‌ها منابع ایران را از جاهای مختلف به این کانال مالی منتقل کنند کانالی که خودشان هم حاضر نبودند منابع مالی آن را تامین کنند. اینستکس درست نشد که اروپایی‌ها برای پرداخت بدهی‌شان به ایران به جای اینستکس به دنبال کانال مالی سوئیس بروند، این سازوکار درست نشد که اروپایی‌ها هر بار دور هم جمع می‌شوند عدم پایبندی خود به تعهدات برجامی را پشت این اسم پنهان کنند.
وی با بیان این‌که اگر روزی قرار باشد جزییات عدم پایبندی اروپایی‌ها به تعهدات‌شان بیان شود این لیست، لیست بلندبالایی خواهد بود خطاب به طرف‌های اروپایی اظهار کرد: تاریخ و حافظه تاریخی ما این عملکرد را به دقت ثبت کرده است و ما به آنها می‌گوییم که به جای فرافکنی به اجرای تعهدات خود بازگردند.
خطیب زاده ادامه داد: با وجود این‌که چند روز از مراسم تحلیف رییس جمهور جدید آمریکا می‌گذرد هنوز شاهد اقدامی از سوی اروپایی‌ها نبوده‌ایم و اقدامی را مشاهده نکرده‌ایم.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر این‌که برخی از اعضای حاضر در تیم سیاست خارجی بایدن از اعضای تیم مذاکره کننده این کشور در دوران باراک اوباما هستند از جمله نماینده احتمالی ویژه وزارت خارجه این کشور در امور ایران و نظر ایران در این ارتباط چیست؟ تصریح کرد: موضعی در این ارتباط ندارم چرا که اینها مسائل داخلی آمریکاست.
وی همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با عملکرد اقتصادی وزارت خارجه با بیان این‌که من در جلسات قبلی بارها در ارتباط با عملکرد وزارت خارجه در حوزه اقتصادی و ماموریت‌ها و وظایفی که در این ارتباط قرار دارد توضیح داده‌ام، ادامه داد: دیپلماسی اقتصادی تنها به وزارت امور خارجه برنمی‌گردد نهادها و سازمان‌هایی که مسئولیت مستقیم در حوزه تجارت، سرمایه گذاری بازرگانی و مسائل این چنینی دارند از اختیاراتی برخوردارند که این اختیارات در دست وزارت خارجه نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با بیان این‌که دستگاه دیپلماسی کشور در این حوزه مسئولیت هماهنگی و تسهیل امور را برعهده دارد، تصریح کرد: متاسفانه برخی از این سازمان‌ها حتی نقش تسهیل کننده وزارت امور خارجه را رعایت نمی‌کنند و وقتی دچار مشکل می‌شوند به سراغ ما می‌آیند. سفیر ما جذب سرمایه گذاری خارجی می‌کند ولی این سرمایه چگونه وارد کشور می‌شود به کجا می‌رود و با چه موانعی برخورد می‌کند در اختیار وزارت امور خارجه نیست.
خطیب‌زاده با دفاع از عملکرد وزارت خارجه در حوزه دیپلماسی اقتصادی خاطر نشان کرد: این وزارتخانه بیش از مسئولیت‌ها و اختیارات خود در این حوزه موفق عمل کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان همچنین در این نشست در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر این‌که چندی پیش کمیسیون مشترک ایران و عراق برگزار شد و قرار بود در این کمیسیون بین مقامات دو کشور تفاهم‌نامه‌ای امضا شود ولی چنین اتفاقی نیفتاد و علت آن چیست، تصریح کرد: ما با کشور عراق در سطوح مختلف روابط نزدیکی داریم البته موانعی وجود دارد که این موانع را باید با رایزنی حل و رفع کنیم.
این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان این‌که برخی از بندهای توافق شده بین رییس جمهور ایران و نخست وزیر عراق را هنوز موفق به اجرایی شدن آن نشده‌ایم، اظهار کرد: تمام رایزنی‌ها برای رسیدن به یک برنامه جامع است چه در حوزه مرزی، لایروبی، مراودات تجاری و راه آهن شلمچه به بصره.
خطیب‌زاده گفت: ما فکر می‌کنیم که مسیر به درستی پیش می‌رود البته شاید برخی از موضوعات حرکت این مسیر را کند کرده باشد ولی ما مراودات و گفت‌وگوهای خود را با مقامات عراقی ادامه می‌دهیم و امیدواریم با این تفاهمی که وجود دارد برخی از موانع موجود برطرف شود.
این خبر تکمیل می‌شود.
منبع : خبرگزاری ايسنا