، چای نوشیدنی ای است که در میان اهالی آسیا (مخصوصا آسیای جنوب شرقی) به شدت محبوب بوده و آداب و رسوم خاص خود را نیز دارا میباشد. قدمت و اصالت چای آنقدر زیاد است که اگر چیز دیگری را هم در این منطقه دم کنیم، اسمش را چای میگذاریم. چای آلبالو، چای گل گاو زبان، چای به. چای، بخشی از فرهنگ ما نیز میباشد.در مطلب زیر شما را با آداب نوشیدن چای در ملل مختلف و نیز انواع چایهای عجیب و جالب آشنا میکنیم.
مراکش
مردم آفریقا چایهای مخصوص به خودشان را دارند، به طور مثال در مراکش، چای نعنا بسیار پر طرفدار است. در فرهنگ مردم شمال آفریقا، این چای جایگاه ویژه خودش را دارد و آداب نوشیدن چای و رسوم چای در آن، خاص میباشد. این مردم، برگ نعنا و چای سبز را با هم دم میکنند و با شکر شیرین میکنند. بعد چای را از ارتفاع زیاد داخل لیوان میریزند. در سفر به آفریقا اگر به شما چای تعارف کردند، نباید آن را رد کنید. در فرهنگ این مردم، رد کردن چای نشانه بی ادبی است، بنابراین حتی اگر به آن میل ندارید، دعوت به چای را رد نکنید.
تبت
برای ما شاید عجیب و سخت باشد که بشنویم که کسی در چای از کره استفاده کند، اما آداب نوشیدن چای در میان مردم تبت، اینگونه است. آنها دوست دارند که چای خود را با کره گاو وحشی مخلوط کنند. مردم تبت، چای را به روشهای متفاوتی تهیه میکنند. آنها چیز دیگری هم در چایشان میریزند. نمک! شاید تعجب کنید، اما خوب است بدانید که این چای به دلیل چربی بالایی که دارد به شدت انرژی زا بوده و مردم آن منطقه برای تحمل کردن سرمای سخت تبت و هیمالیا به چنین نوشیدنی ای نیاز دارند.
هنگ کنگ
چایی که مردم هنگ کنگ مینوشند، اسم عجیبی نیز دارد، شیر چای جوراب شلواری، اما این اسم، مطمئنا به اندازه ترکیبات چای، حیرت انگیز نیست. این چای، مخطوطی عجیب و غریب از شیر غلیظ شده، چای سیاه و شیر خشک است و چون یک کیسه چای سیاه را داخل چای میریزند و به این وسیله چای را فیلتر میکنند، این اسم بر آن گذاشته شده است، زیرا معتقدند این مخلوط به جوراب ساق بلند زنانه بی شباهت نیست.
تایوان
در تایوان نوع دیگری از چای به نام “شیر چای مروارید” مرسوم است که البته مورد علاقه همه مردم این کشور نیست، اما در حدود سی و چند سالی که از اختراع این چای میگذرد، تبدیل به نوشیدنی محبوب بسیاری از مردم این کشور شده است. روش درست کردن آن هم به این صورت است که چای سرد را با شیر یا میوه مخطوط میکنند و به آن گلولههای کوچکی از نشاسته اضافه مینمایند که جویدنی است. این چای در میان مردم تایوان شدیدا پر طرفدار شده و شهرت آن به انگلستان هم رسیده و در بعضی از مغازههای این کشور به فروش میرسد.
ژاپن
از جمله طولانی ترین آداب نوشیدن چای در ملل مختلف، رسوم چای در کشور ژاپن میباشد. مردم ژاپن، سنت مفصل تری برای خوردن چای دارند. در این کشور برای چای انواع و اقسام مراسم وجود دارد. زمانی که به ژاپن سفر میکنید، حتما باید در رسوم چای نوشیدن آن شرکت کنید یا آن را تماشا کنید. مراسم چای در این کشور در تاریخ ملی و مذهبی مردم آن ریشه دارد. به طور معمول در ژاپن از چای سبزی استفاده میکنند که بنام ماتچا شناخته میشود. مراسم چای به طور معمول، نزدیک به چهار ساعت طول میکشد؛ به قدری که ممکن است، در وسط مراسم خسته شده و به خواب فرو روید. انتظاری طولانی برای یک فنچان چای اما این مراسم برای مردم این کشور به شدت مورد احترام و با اهمیت است.
هندوستان
بسیاری از مردم معتقدند که نوشیدن چای در انگلستان از بقیه مکانهای دنیا بیشتر رایج است و انگلیسیها را چای خورهایی حرفه ای میدانند، اما واقعیت این است که در هیچ کشوری بیشتر از هندوستان از چای استفاده نمیشود. مردم هندوستان نیز مانند مردم ایران، این نوشیدنی را چای مینامند. آنها چای خود را با شیر و شکر مخلوط میکنند. یکی از شغلهایی که در این کشور بسیار دیده میشود، دوره گردانی هستند که با گاری یا دوچرخه چای میفروشند.
چین
بر طبق افسانهها کشف چای مربوط به ۲۷۳۷ سال قبل از میلاد مسیح در کشور چین بوده و این نوشیدنی توسط امپراطور شنونگ کشف گردیده. ماجرا هم به این صورت بوده که یک برگ چای خشک در لیوان آب داغ او میافتد و برای اولین بار چای، پا به جهان میگذارد و خیلی زود جای خود را در میان نوشیدنیهای دنیا باز میکند. امروزه این نوشیدنی به یکی از هفت ضرورت اصلی در این کشور تبدیل شده و رسوم چای نوشیدن در چین، ترتیبات خاص خودش را دارد. ضمن اینکه چای سبز در میان مردم این کشور جای خاص خود را دارد.
جنوب آسیا
چای معطر هندی با مخلوطی از ادویه ماسالا در هندوستان مرسوم بود. اشغالگران انگلیسی این عادت را پیدا کردند و در طی اشغالگریهای خود آن را با خود جا به جا نمودند. انگلیسیها خوردن چای را در میان هندیها رواج دادند. یعنی این چای از چین به انگلستان رفته و از انگلستان به هند و بعد از آن نیز به سایر کشورهای جنوب آسیا منتقل شده. هرکدام از این مناطق، بسته به سلیقه خود به چای شیر، ادویه و … افزودند. امروزه میتوانید در کشورهای جنوب آسیا انواع چایهای آرام بخش را پیدا کنید.
پاکستان
مردم پاکستان هر دو نوع چای سیاه و سبز را دوست دارند، اما محبوب ترین نوع چای در این کشور، یک نوع نوشیدنی صورتی رنگ است که به آن نون چای میگویند. این نوشیدنی ترکیبی از پسته، بادام، شیر، گیاهان ترش، اادویه و شیر است. ادویههای این نوشیدنی، گیاهان ترشی هستند که در کشمیر رشد میکنند.
روسیه
گفتیم که آداب نوشیدن چای در ملل مختلف، متفاوت است، اما مردم روسیه برای رسوم چای نوشیدن، رسمیمشابه ایرانیان دارند. در روسیه، سماور یکی از اجزای ثابت رسم چای است. آنها در سماور، آب را جوش میآورند و چای را در قوری روی آن دم میکنند. بسته به نوع چای، چند دقیقه ای صبر میکنند و بعد، نصف فنجان را آب جوش ریخته و نصف دیگرش را از مایع درون قوری پر میکنند. میزان غلظت این چای به سلیقه مصرف کننده بستگی دارد.