کد مطلب: 184242
 
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۴ خرداد ۱۴۰۲ ساعت ۱۹:۵۵
بهترین توصیه به رئیس جدید ایمیدرو این است که از مسیر گذشتگان فاصله بگیرد، چراکه به همان ورطه‌ای خواهد افتاد که مدیران پیشین در آن افتاده بودند و انتقاد شدید نمایندگان مجلس به عنوان نهاد نظارتی دولت را نیز به همراه داشت.
 
- اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی تسنیم، پس از استیضاح رضا فاطمی‌امین، با حکم آیت‌الله رئیسی، سیدمهدی نیازی به عنوان سرپرست وزارتخانه صمت منصوب شد. در حالی که همه منتظر بودند نخستین تصمیم سرپرست جدید در حوزه خودرو باشد که منتقدان زیادی دارد، اما نیازی در اولین قدم وجیه‌الله جعفری، مدیرعامل ایمیدرو را تغییر داد و امیر خرمی‌شاد را به جای او منصوب کرد. همین تصمیم نشان داد که نیازی با فضای وزارتخانه و زیرمجموعه آن بیگانه نیست؛ چه اینکه یکی از مهمترین نقاط ضعف در مجموعه وزارت مدیریت معادن بود، اما تقریباً تمام وزرا این حوزه را رها کرده بودند و تنها بر بازار خودرو متمرکز شده بودند، بنابراین تغییرات صمت از همین منظر اهمیت داشت.

امیر خرمی‌شاد، مدیرعامل جدید ایمیدرو، پیش از این هم در این سازمان به عنوان عضو هیئت مدیره حضور داشت و احتمالاً بهتر از هر کسی می‌داند که با چه شرایطی روبروست و برای سر و سامان دادن به حوزه معادن کشور چه باید کند. شاید بهترین توصیه به خرمی‌شاد این است که از مسیر گذشتگان فاصله بگیرد، چراکه به همان ورطه‌ای خواهد افتاد که مدیران پیشین در آن افتاده بودند و انتقاد شدید نمایندگان مجلس به عنوان نهاد نظارتی دولت را نیز به همراه داشت.

برخی از نمایندگان مجلس اعتقاد داشتند؛ مدیریت معادن رها شده و تصمیمات بیش از آنکه شتاب‌دهنده تولید باشد، به مانعی بزرگ برای فعالیت ایجاد شده است. فعالان حوزه معدن نیز معتقد بودند که مدیریت پیشین به نحوی عمل کرده که فقط پرونده‌های مختلف روی هم تلنبار شده است و هیچکدام تعیین تکلیف نمی‌شوند.

عماد مهدی‌فر، کارشناس حوزه معدن در این باره می‌گوید: «چند ماه دیگر دو سال از عمر دولت آیت‌الله رئیسی می‌گذرد و مشخص است رئیس جمهور انگیزه بسیار زیادی برای کار کردن دارد؛ با گذشت این زمان برخی تغییرات توسط خود دولت انجام شد و تعدادی از مدیران اقتصادی جابجا شدند و برخی تغییرات هم با رأی نمایندگان مجلس صورت گرفت. مشخصاً سازمان ایمیدرو یکی از مجموعه‌ هایی هست که تمام امور معدنی کشور به آنها بازمی‌گردد. با حضور آقای خرمی‌شاد مدیر ایمیدرو تغییر کرد و ما آن را به فال نیک می‌گیریم زیرا ماه‌ها بود که از نحوه مدیریت بر معادن کشور گلایه داشتیم؛ جلسات متعدد با نمایندگان مجلس برگزار کردیم، هرچه اسناد داشتیم به آنها تحویل دادیم و در نهایت آنچه پیشنهاد داشتیم را منتقل کردیم تا نهاد نظارتی را با آنچه در این حوزه می‌گذرد، آشناتر کنیم. خوشبختانه خود دولت اقدام کرد و دست به تغییراتی زد.»

این کارشناس معدن بیان می‌کند: «متأسفانه برخی از مدیران هم برای بیت‌المال ارزش قائل نیستند هم بخش خصوصی را حذف می‌کنند. در حالی که بسیاری از همین افراد در بخش خصوصی می‌توانند به خارج کشور بروند و سرمایه‌گذاری کنند، اما همین‌جا مانده‌اند و تلاش می‌کنند ظرفیتی که دارند را در همین کشور به کار بگیرند. کسی که کار سنگین تولید و خدمات انجام داده، راه و رسم کسب درآمد را بلد است، با همین سرمایه می‌تواند خرید و فروش دلار کند که سود هم دارد، اما واقعیت این است که بسیاری از فعالان بخش خصوصی معدن دلشان در این حوزه می‌تپد؛ همین‌ که یک معدن را از صفر آغاز می‌کنند و به نتیجه می‌رسانند، از هزاران چیز دیگر برایشان لذت‌بخش‌تر است.»

مهدی‌فر می‌گوید: «به آقای خرمی‌شاد توصیه می‌کنم حتماً در مسیر گذشتگان بنگرند و ببینند فعالان معدن درباره آن چه می‌گویند. با آنها جلسه بگذارد، درد دل آنها را بشنود و آنها را بازوی یاریگر خود بداند.»

معدن البته زیر ذره‌بین مجلس انقلابی هم قرار دارد و اقدامات و تصمیمات آن از دید نمایندگانی که دغدغه توسعه در این بخش دارند، پنهان نمی‌ماند.

قاسم ساعدی، نماینده دشت آزادگان و هویزه در این خصوص می‌گوید: «برخی اتفاقاتی که در دهه‌های گذشته در کشور افتاده، اصلاً قابل دفاع نیست؛ مثل حوزه معدن. مدیران تصمیم‌گیر در کشور باید یاد بگیرند که هر کاری پیش از شروع، نیاز به زمان‌بندی دارد، یعنی باید مشخص شود که کجا هستیم و در کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت قرار است به کجا برسیم.»

وی ادامه می‌دهد: «44 سال از انقلاب می‌گذرد و با وجود پیشرفت در برخی حوزه‌ها، بعضی بخش‌ها مورد غفلت واقع شدند. بیش از چهار دهه فرصت داشتیم برای حوزه معدن، فکری اساسی کنیم. به عبارتی، اکنون وقت آن بود که ایران به عنوان یک کشور معدن‌خیز، زنجیره ارزش را تکمیل می‌کرد که به تبع آن، اشتغال‌زایی و ارزآوری هم به وقوع می‌پیوست.»

رئیس مجمع نمایندگان استان خوزستان تصریح می‌کند: «پس از گذشت سال‌ها، هنوز بحث بر سر این است که چرا رانت در واگذاری معادن دخیل است یا مثلاً چرا ماشین‌آلات معدنی فرسوده است و واردات ماشین‌آلات بروز به کجا رسید؟ واقعاً این نقطه‌ای که در آن قرار داریم، جای تأسف دارد. وضعیت کنونی، نشان از فرصت‌سوزی در چند دهه گذشته دارد.»

ساعدی ادامه می‌دهد: «رهبر معظم انقلاب، چند بار از اهمیت کار در حوزه معدن گفتند، ولی خروجی کار نشان نمی‌دهد که مدیران برای این بخش، خیلی نقشه راه داشته باشند. اینکه همچنان گفته می‌شود خام‌فروشی ادامه دارد و عده‌ای به جای فرآوری مواد معدنی، ترجیح می‌دهند کار آسان و کم‌ارزش‌تر را انجام دهند، فقط یک معنی دارد و آن سوء مدیریت است.»

وی در ادامه می‌گوید: «چند روز پیش، سرپرست وزارت صمت، رئیس جدید سازمان ایمیدرو معرفی کرد. حال امیدواریم در تغییر و تحولات جدید، اتفاقات جدید و البته مؤثر را شاهد باشیم.»

نماینده دشت آزادگان و هویزه می‌افزاید: «شرایط اقتصادی کشور، فرصت آزمون و خطا را به حداقل رسانده است و یکی از بخش‌هایی که از آن انتظار بالا می‌رود، حوزه معدن است. مجلس با دقت، روند مدیریتی وزارت صمت در بخش معدن را رصد می‌کند و شک نکنید اگر باز هم شاهد درجا زدن‌ها یا پیشرفت‌های حداقلی باشیم، حتماً و به طور جدی وارد کار خواهیم شد و مسئولان این بخش را پاسخگو خواهیم کرد.»

منبع : تسنیم