ایران خبر گزارش می دهد؛
زندگی و معیشت مردم در سایه تلخی و سختی می گذرد
23 شهريور 1399 ساعت 18:37
آسیبهای اجتماعی و اقتصادی این روزها به یکی از دغدغههای مهم مردم تبدیل شده اگر به این معضل به شکل جدی پرداخته نشود و عزمی راسخ برای رفع آن اندیشیده نشود، شاهد درهم پیچیدگی زندگی بسیاری از مردم خواهیم بود.
زندگی و معیشت مردم در سایه تلخی و سختی می گذرد
آسیبهای اجتماعی و اقتصادی این روزها به یکی از دغدغههای مهم مردم تبدیل شده اگر به این معضل به شکل جدی پرداخته نشود و عزمی راسخ برای رفع آن اندیشیده نشود، شاهد درهم پیچیدگی زندگی بسیاری از مردم خواهیم بود.
گرانی و تورم اصلیترین معضل اقتصادی خانوادهها است و معیشت آنها را دچار مشکل کرده، به طوری که شاهد پدیدههایی همچون طلاق، دختران و پسران فراری، ازدواج سفید، فرار از ازدواج فروشی، تن اعتیاد هستیم و متاسفانه هر یک از این معضلات روز به روز افزایش پیدا میکند.
مسئولانی هم فرصتی برای نشستن و گوش دادن به درد دل آسیبدیدگان اجتماعی ندارند کافی است تا مروری بر صفحات رسانهها داشته باشند تا ببینند کنکاش در زندگی افراد آسیبدیده، لاجرم آنها را به فقر اقتصادی میرساند.
این روزها در جامعه شاهد افزایش سرسام آور قیمت انواع کالا هستیم افزایش ناگهانی کالا زندگی مردم را دچار مشکلات اساسی کرده است چرا که کالاهای مصرفی به طرز عجیب و چشمگیری افزایش پیدا کرده است اما حقوق کارمندان همچنان ثابت است و با تورم و گرانی تغییری در افزایش حقوق نداشتیم.
بسیاری از مردم برای تهیه مواد اولیه و غذایی خود دچار مشکل شدند و فراهم کردن همه مواد خوراکی مورد نیاز برای آنها مقدور نیست و سفره ها هر روز کوچک و کوچک تر می شود.
فقر اقتصادی حاکم بر جامعه تبعات خیلی زیادی دارد. جوان ها به دلیل بیکاری و نداشتن درآمد کافی دچار افسردگی شدند. برخی از جوانان هم که درآمد چیزی دارند برای گذران زندگی حیران و سردرگم ماندند. فقر اقتصادی، تورم، ناامیدی، هراس از آینده باعث افسرگی عمومی بیشتر مردم جامعه شده است. اگر به آمد و شد مردم در سطح اجتماع توجه کنیم بیشتر آنها عصبی، بی حوصله و کلافه شدند به نظر می آید مردم ایران دچار افسردگی و غم همگانی شدند. و چاره ی هم برای این افسردگی یافت نمی شود.
هزینه های سربه فلک کشیده، قیمت های نجومی بیشتر اقلام مورد نیاز و حقوق های ناچیز مسئله ی است که به شدت در جامعه ناهماهنگی ایجاد کرده است. مگر با حقوق کارمندی چند روز می توان گذران زندگی داشت. دریافتی حقوق به ریال است و هزینه باید به دلار انجام شود.
زندگی که هر روز سخت تر می شود. درآمدهای "صفر" و هزینه هفت میلیون تومانی؛ توصیف حال و روز ایرانیها است که پس از همهگیری کرونا روزگار سختتری از آنچه که تجربه کرده بودند را میگذرانند. نمی دانیم این اوضاع بد و اسفناک تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. و مردم تا چه حد توان دارند زندگی سخت را تجربه کنند.
در ادامه قیمت اجناس و کالاهای مورد نیاز را ببنید و قضاوت کنید؛
رشد قیمتها سبد خرید خانوارها را کوچک و کوچکتر میکند. نتایج یک بررسی بیانگر حذف مواد غذایی پروتئینی از سبد خانوارها و روی آوردن آنها به سیری از هیچ است.
کره ۱۰۰ گرمی ۹۰ درصد گران شد. پنیر ۵۰۰ گرمی ۱۳ هزار تومان به فروش میرسد. قیمت تخم مرغ به ۳۰ هزار تومان در هر شانه رسید. قیمت گوشت مرغ ممکن است به ۳۰ هزار تومان برسد. برنج خارجی در بازار ۱۱۰ برابر افزایش قیمت داشته است. گزارههای خبری که از افزایش هزینه معیشت حکایت میکنند و کوچکتر شدن سفره خانوار.
«کمیته دستمزد شورای عالی کار» هزینه سبد معیشت در مرداد امسال را بدون در نظر گرفتن هزینه مسکن ۶ میلیون و ۲۴۹ هزار تومان برآورد کرده است؛ یعنی یک میلیون و ۳۰۹ هزار تومان بیشتر از رقم اعلام شده در اسفند سال گذشته. فرامرز توفیقی رئیس این کمیته، به خبرگزاری (ایلنا) گفته؛ با در نظر گرفتن سهم هزینه بهداشت و درمان سبد معیشت به ۶ میلیون و ۴۳۴ هزار تومان میرسد و با افزودن هزینه مسکن به هفت میلیون و ۵۰۰ هزار تومان.
مرکز آمار نرخ تورم مرداد امسال را ۳۰،۴ درصد اعلام کرده که به معنای افزایش ۳۰،۴ درصدی هزینه خانوارها برای خدمات و کالاهای مشابه در مقایسه با مرداد یکسال قبل است. در بازار مصرفی و برای مردم، اما نرخ تورم چند برابر بزرگتر از رقم اعلام شده دولت حس میشود.
قیمت مواد لبنی که سرانه مصرف آنها تا پیش از بحران معیشت هم در خانوارها کمتر از حداقل استاندارد جهانی بود دوباره در مسیر صعودی قرار دارد. سامانه ۱۲۴ که متولی اعلام قیمت رسمی کالاها در ایران است، ۱۷ شهریور قیمت کره ۱۰۰ گرمی را ۴ هزار و ۵۰۰ تا ۴هزار و ۸۰۰ تومان اعلام کرد، قیمتی که حدود یک دوم رقم اعلام شده از سوی سعید درخشانی، رئیس اتحادیه سوپرمارکتها و فروشگاههای زنجیرهای است. او چهارشنبه ۱۹ شهریور گفت:
"کره" در چند ماه گذشته در بازار «نایاب» بود و قیمت ۱۰۰ گرمی این کالا از دو روز گذشته ۹۰ درصد افزایش یافته و به هشت هزار تومان رسیده است. قیمت پنیر هم در همین سامانه برای یک بسته ۱۰۰ گرمی سه هزار و ۴۵۰ تومان اعلام شده. قیمت بسته ۵۰۰ گرمی این کالا هم ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان گزارش میشود که بیانگر افزایش ۳۵۰۰ تومانی آن در بستههای ۵۰۰ گرمی و هفت هزار تومانی برای هر یک کیلو گرم است.
دولت قیمت یک کیلو گرم شیر خام را هم ۲۹۰۰ تومان تعیین کرده؛ مهدی هدایتنیا، دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع لبنی استان خراسان رضوی، اما قیمت هر کیلوگرم شیرخام را بیش از ۳۶۰۰ تومان اعلام میداند؛ یعنی حداقل ۷۰۰ تومان بیشتر از قیمت مصوب دولت.
دامداران همچنان خواستار افزایش بیشتر قیمت شیرخام هستند. رئیس هیئتمدیره اتحادیه دامداران و گاوداران صنعتی استان خراسان رضوی قیمت تمام شده این کالا را بر اساس تأمین «۱۰۰درصد» نهاده دامی موردنیاز با ارز دولتی ۴۲۰۰ تومان دانسته است.
سبد غذایی ساده: ۹۰۰ هزار تومان
سرانه مصرف شیر پیش از شدت گرفتن بحران معیشت هم نزدیک به یک پنجم میانگین جهانی بود. حالا، اما رشد تورم واقعی و کاهش درآمد نه فقط مصرف شیر بلکه دیگر مواد غذایی مغذی و پروتئینی خانوارها را به حداقل رسانده است. آنطور که مدیر گروه «انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور» گفته است:
«گرانی و کاهش درآمدها، خانوارها را به سمت حذف یا کم کردن منابع اصلی مواد مغذی (انواع گوشت، تخممرغ، شیر و میوهها) و جایگزینی منابع دیگر کالری که عموما از بابت بسیاری مواد مغذی (در قیاس با منابع پروتئینی، میوهها یا سبزیجات) فقیرترند، هدایت کرده است».
هزینه ماهانه مواد غذایی ضروری و مورد نیاز یک فرد در ایران رقمی نزدیک به یک میلیون تومان برآورد میشود. براین اساس یک خانواده ۳،۳ نفره تنها برای مواد تامین مواد غذایی باید بیش از سه میلیون تومان هزینه کند؛ رقمی که از توان بسیاری از خانوارهای کارگری و حتی طبقه متوسط خارج است. در میان جهش قیمت مواد غذایی اقشار ضعیف نظارهگر خشنتر شدن تیغ فقرند.
تا پیش از شیوع کرونا بحران معیشت دامن هفت دهک از جامعه را گرفته بود و به روایت آمارهای رسمی نزدیک به ۳۲ میلیون نفر زیر خط فقر زندگی میکردند و ۱۲ میلیون نفر هم زیر خط فقر مطلق. روزبه کرونی، رئیس موسسه پژوهشی تامین اجتماعی، اما خرداد امسال گفت برآوردها نشان میدهد جمعیت زیرخط فقر بیش از ۱،۵ برابر خواهد شد.
حال باید دید طاقت مردم تا چه حد هست و تا کی می توانند با گرانی و تورم گذران زندگی داشته باشند.
کد مطلب: 153832
آدرس مطلب: https://www.irankhabar.ir/fa/doc/report/153832/زندگی-معیشت-مردم-سایه-تلخی-سختی-می-گذرد