کد مطلب: 31820
 
تاریخ انتشار : شنبه ۳۰ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۳۵
اهدای خون را همیشه اهدای زندگی خوانده اند و این اهدا در ماه مبارک رمضان ، ماه میهمانی خدا و ضیافت بندگان از اجر و ثوابی دوچندانی برخوردار است.
اهدای خون ،اهدای زندگی در ماه خدا
 
به گزارش ایران خبر به نقل از ایرنا خونی که در رگ ها جاری است ضامن سلامتی و تندرستی ما است و ادامه حیات را برای ما ممکن می سازد به همین علت است که کوچکترین خللی در خون رسانی به بدن، سلامتی فرد را با مشکل مواجه می کند.

در حالیکه ما به راحتی و بدون هیچ دغدغه ای به زندگی عادی خودمان ادامه می دهیم در بیمارستان ها، بیماران زیادی هستند که حیاتشان به قطره های خون ما بستگی دارد. کودکان، مردان و زنان بسیاری رنگ به چهره ندارند؛ بی رمق و با چشمانی منتظر اما امیدوار از کمک هم نوعی در انتظار دریافت قطرات حیات لحظه شماری می کنند.

بسیاری از بیماران مانند بیماران سرطانی، دیالیزی و برخی از مصدومان حوادث ادامه حیاتشان بسته به تزریق خون یا فرآورده های خونی است و دست یاریگری را می طلبند.

اما با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان برای اهدای خون با کاهش تقاضا برای اهدای خون،مواجه می شویم و بهتر است به دلیل ویژگی های این ماه و همچنین نیاز بیشتر به خون وفرآورده های خونی و باتوجه به اینکه اهدای خون هیچ محدویت برای روزه دار ندارد، گوی سبقت برای اهدا و انجام عملی صالح وخدا پسندانه را از دیگران برباییم و مطمئن باشیم که این عمل ما مانند دیگر اعمال خیر و ثواب روزه داران در این ماه از اجر و ثواب دوچندان برخوردار است.

**اهدای خون، زکات تندرستی
اهــــدای خــون نمــادی ارزشـــــمنـد از همـــــدلی، احســـــاس مســـوولیت، پـیـــونـد بـا همنــوع و از خالص ترین نمونه های نوع دوستی در جهــان امروز است . اهدا کنندگان خون در هیاهوی زندگی مادی،قهرمانانی هســـتند که بدون هیچ توقع و چشم داشتی، بخشی از وجودشان را در اختیار همنوعان خود قرار می دهند.

اینها که سخاوتمندانه سلامتی شان را با دیگران قسمت می کنند، به باران رحمتی می مانند که قطراتی از وجود شان بر درد و آلام بیماران نیازمند می بارد و این بارش مهر است که به دیگران جانی دوباره می بخشد.

در زمان حاضر، با وجود پیشرفت های چشم گیر در زمینه علوم پزشکی هنوز هیچ جایگزین مصنوعی برای خون ساخته نشده است و فقط خونی که توسط انسان های نیکوکار اهدا می شود، می تواند جان انسان های دیگر را از مرگ نجات بخشد به همین دلیل اهداکنندگان همیشه از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردارند.

بارزترین مثال برای موقعیت هایی که در آن نیاز مبرم به خون پیدا می شود، زمان بروز حوادث و سوانح گوناگونی نظیر تصادفات رانندگی و اعمال جراحی است، اما بیماران مبتلا به سرطان که تحت شیمی درمانی یا اشعه درمانی قرار دارند هم از مصرف کنندگان خون و فرآورده های آن هستند، بسیاری از دیگر بیماران، مانند مبتلایان به تالاسمی و هموفیلی نیز ناگزیرند برای بهره مندی از یک زندگی نسبتا طبیعی برای تمامی عمر به شکل منظم خون یا فرآورده های خونی دریافت کنند.

همچنین بانوان باردار در حین زایمان، نوزادان و بخصوص نوزادان نارسی که به زردی دچار می شوند، نیازمند خون هستند.

به همین دلیل است که اهدای خون را زکات تندرستی می دانیم، بخششی به شکرانه سلامتی که در وجودمان به ودیعه گذاشته شده است و پیشکشی برای بیماران نیازمندی که چشم انتظار هستند.

**شرایط داوطلبان اهدای خون

تمام مراکز اهدای خون، برای داوطلبان شرایطی را در نظر دارند و بر سلامت اهدا کننده خون تاکید دارند.

از این رو پزشک مرکز خون گیری، پیش از اهدای خون، داوطلبان را بررسی و معاینه می کند. این بررسی شامل مصاحبه پزشکی در باره سوابق سلامتی، رفتارهای فردی و انجام یک معاینه مختصر است. اهداکنندگانی که دارو مصرف می کنند باید از نظر مناسب بودن برای اهدای خون ارزیابی شوند.



**شرایط سنی اهدا کننده خون

براساس ضوابط انتقال خون ایران، حداقل سن قابل قبول برای اهدای خون 18 سال تمام و حداکثر سن 60 سال تمام است.

**تعداد دفعات و فواصل اهدای خون

فواصل اهدای خون کامل هشت هفته (56 روز) است، یعنی اهدا کننده با فاصله هشت هفته می تواند دوباره خون اهدا کند .



**وزن اهدا کننده

از 50 کیلوگرم به بالا و درجه حرارت دهان نباید بیشتر از 5/ 37 درجه سانتی گراد باشد.

**فشار خون

فشار خون بیشینه ( سیستولیک) باید بین 90-180 میلی متر جیوه و فشار خون کمینه (دیاستولیک) باید مابین 50- 100 میلی متر جیوه باشد.



**شرایطی که اهدا کننده حتما باید به پزشک بگوید

آلرژی های مهم مانند آسم و تب یونجه،مصرف دارو،فشار خون بالا،دیابت، بیماری های قلبی، ریوی، کلیوی و کبدی،مسافرت به مناطق مالاریا خیز در یک سال اخیر،ابتلا به کم خونی،ابتلا به اختلالات انعقادی،ابتلا به بیماری های اعصاب و روان، ابتلا به بیماری های عفونی مانند سرما خوردگی، سرخک، آنفولانزا، سل، تب مالت و بیماری های پوستی از جمله مواردی است که اهدا کننده باید حتما پیش از اهدای خون با پزشک درمیان بگذارد.

ابتلا به بیماری های بدخیم،سابقه غش، صرع و تشنج،اعتیاد به مواد مخدر تزریقی،اعمال جراحی،خال کوبی و حجامت، تاتو و یا چاقو خوردگی،تزریق خون و فرآورده های خونی در یک سال اخیر،سقط جنین،زردی یا یرقان در خود یا خانواده، رفتارهای پر خطر مانند تماس جنسی مشکوک ازدیگر مواردی است که باید قبل از اهدای خون با پزشک مرکز انتقال خون درمیان گذاشته شود.



*چه کسانی از اهدای خون منع می شوند؟

اگر دارای سابقه بیماری هایی مانند بیماری های قلبی و عروقی، بیماری های ریوی شدید مانند آسم، سکته مغزی، تشنج، دیابت قندی وابسته به انسولین هستید.اگر سابقه ابتلا به بیماری های عفونی مانند هپاتیت بی، هپاتیت سی دارید . اگر مبتلا به ایدز هستید و یا با اچ آی وی زندگی می کنید.اگر قصد شما برای اهدا خون انجام آزمایش های مربوط به بیماری های ایدز، هپاتیت بی، هپاتیت سی و یا سایر آزمایش ها به دلیل احساس بیماری است و اگر مبتلا به بیماری ایدز هستید و یا آزمایش های مربوط به این بیماری در شما مثبت است، نمی توانید خون بدهید.

اگر حتی برای یک بار به خود مواد مخدر تزریق کرده اید.اگر مبتلا به بیماری هموفیلی بوده و هرگونه فاکتور انعقادی دریافت کرده اید.اگر هرگونه فعالیت جنسی مشکوک داشته اید.اگر در یک سال گذشته، حتی برای یک بار با فرد مشکوک به بیماری ایدز، دریافت کننده فاکتور های انعقادی یا معتاد به مواد مخدر تزریقی نزدیکی جنسی داشته اید هم از جمله کسانی به شمار می آیید که نمی توانید خون بدهید.



**روزه داری مانعی برای اهدای خون نیست

مدیرکل انتقال خون استان تهران گفته است: روزه داران دراین ماه بیماران نیازمند به خون را فراموش نکنند.

فاطمه نادعلی با اشاره به تمرین بندگی و کسب فضایل الهی توسط مومنین روزه دار در ماه مبارک رمضان تاکید می کند که یکی از فضایل الهی که در قرآن و روایات متعدد به آن پرداخته شده است، توجه انسان ها به نیازمندان است و انتظار ما در مجموعه انتقال خون از مردم روزه دار تهرانی این است که در این ماه پرفضیلت به فکر بیماران نیازمند به خون نیز باشند.

وی با تاکید بر فتوای مراجع عظام تقلید و مقام معظم رهبری مبتنی بر صحیح بودن روزه در صورت اهدای خون، می افزاید: روزه دارانی که توانایی جسمی بیشتری دارند می توانند در مراکز اهدای خون که روزها فعال هستند، حضور یابند ؛ در غیر اینصورت چند مرکز برای زمان های پس از افطار در نظر گرفته شده است.

در استان تهران 20 مرکز با آمادگی کامل در زمان های مختلف در خدمت اهداکنندگان خون خواهند بود.

مرکز اهدای خون وصال در طول ماه مبارک رمضان از ساعت هشت صبح تا یک بامداد، مرکز نارمک در دو شیفت (نوبت) صبح از ساعت هشت تا 15 شنبه تا پنج شنبه و نوبت شب همه روزه از ساعت 19 تا یک بامداد و نیز مرکز پیروزی نیز شنبه تا پنج شنبه فقط از ساعت 19 تایک بامداد فعال خواهند بود.

مراکز سیار اهدای خون در حرم حضرت عبدالعظیم(ع)، هیات رزمندگان غرب تهران و امام زاده حسن(ع) همه روزه از ساعت 19 تا پایان مراسم آماده خدمت به اهداکنندگان روزه دار خواهند بود.

همچنین 14 واحد اهدای خون آزادی، مترو شهرری، شهدای افسریه، صادقیه، مترو امام خمینی، بیمارستان میلاد، شهریار، ورامین شنبه تا پنج شنبه بیمارستان شهید رجایی شنبه تا چهارشنبه، تجریش، شهر قدس و نازی آباد روزهای زوج و رباط کریم و چیذر روزهای فرد از ساعت هشت تا 15 در یک نوبت کاری فعالیت خواهند کرد.