کد مطلب: 32650
 
تاریخ انتشار : دوشنبه ۸ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۷:۳۰
«هم‌اکنون از هر ۱۰۰ مردی که فارغ‌التحصیل هستند بیش از ۱۲نفر بیکارند و در مقابل از هر ۱۰۰ زن فارغ‌التحصیل نیز ۳۳ نفر بیکار هستند». این را معاون وزیر کار اعلام کرده است. دولت یازدهم تا به امروز برنامه شفافی برای بهبود وضعیت اشتغال نداشته است، گرچه نرخ بیکاری سال 93 با دو درصد کاهش نسبت به سال 92، به 4/12 درصد رسید اما هنوز اقتصاددانان بسیاری بر این عقیده اند که دولت یازدهم برنامه مدونی برای افزایش اشتغال جوانان ندارد.
فارغ التحصيلان بيكاري را جدي بگيرند
 
طرح 8 مرحله‌ای اشتغال
اما طرح 8 مرحله‌ای اشتغال را می‌توان از نخستین گام‌های مثبت وزارت کار دانست. طرحی که جزئیات آن هر از گاهی توسط معاون وزیر کار اعلام می‌شود. پیشتر کورش پرند، معاون وزیر کار اعلام کرده بود «مرحله اول با نظر کارگروه‌های اشتغال استانی و شهرستانی خواهد بود». پرند در توضیح این طرح گفته بود: «اجرای طرح توانمندسازی و آموزش‌های مهارتی روستائیان، عشایر، مناطق محروم و مرزی در ۸ مرحله با بهره گیری از ظرفیت‌های درون سازمانی، سایر نهادهای دولتی و بخش خصوصی صورت می‌گیرد». مرحله اول طرح، نیازسنجی روستائیان خواهد بود، مرحله دوم برنامه ریزی آموزشی و مرحله سوم شامل تدوین و بازنگری استانداردهای آموزشی است. اما مرحله چهارم جذب مربی، مرحله پنجم مشاوره آموزشی و هدایت شغلی، مرحله ششم اجرای طرح توانمندسازی و آموزش‌های مهارتی روستاییان است. مراحل هفتم و هشتم به ترتیب سنجش مهارت و صلاحیت حرفه‌ای کارآموزان در پایان دوره آموزشی و ارزیابی اثربخشی طرح، اخذ بازخورد و ارائه بازخوردها به حوزه‌های مرتبط است.
 طرح 8 مرحله‌ای آماده به خدمت
حالا معاون وزیر کار در آخرین صحبت‌هایش می‌گوید: «طرح ۸ مرحله‌ای اشتغال آماده اجرا شد» به نظر می‌رسد این طرح تمرکزش بر اصلاح بحث‌های آموزشی و فنی و حرفه ای است، پرند در این راستا می‌گوید: «در حوزه اشتغال و رفع بیکاری پارامترهای زیادی تاثیر گذارند که یکی از این پارامترها بحث آموزش‌های فنی و حرفه‌ای و مهارت آموزی است. در این مراکز چند نوع آموزش داده می‌شود و به طور کلی نزدیک به ۶۰ درصد آموزش‌های تخصصی سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای منتج به اشتغال می‌شود». معاون وزیر کار می‌گوید حتی این آمادگی وجود دارد که وزارت کار در اجرای این طرح به مراجع ذی‌ربط هم کمک کند. پرند زمان اجرای این طرح را بعد از ماه رمضان اعلام می‌کند و می‌گوید: «این طرح که با رویکرد اشتغال پایدار است ۸ مرحله دارد و تفکر اصلی آن بر روی آموزش‌های سیار است. البته ۱۳۰ میلیارد تومان اعتباری که برای آن دیده شده چنانچه در اختیار قرار گیرد به راحتی می‌توان در کشور آن را پیاده سازی کرد».
  نرخ بیکاری فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها 9/18 درصد است
شاید مهم‌ترین بخش صحبت‌های پرند راجع به بیکاران فارغ‌التحصیل باشد. وی اظهار می‌کند: «هم‌اکنون از هر ۱۰۰ مردی که در کشور ما فارغ‌التحصیل هستند بیش از ۱۲ نفر بیکارند و در مقابل از هر ۱۰۰ زن فارغ التحصیل نیز ۳۳ نفر بیکار هستند». معاون وزیر کار پیشتر در اینباره گفته بود: «از معضلات کشور افزایش جمعیت فارغ‌التحصیلان بیکار است. هم‌اکنون نزدیک به ۴۰ درصد جمعیت بیکار کشور تحصیلات عالی دارند. با این روند پیش بینی می‌شود که در سال‌های آتی جمعیت بیکار دارای تحصیلات عالی به بیش از ۴۰ درصد برسد. نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاه‌ها در حال حاضر 9/18 درصد است و این آمار نشان می‌دهد که از میان ۱۰۰ فارغ‌التحصیل دانشگاهی، ۱۹ نفر بیکار هستند».
  آمارها منطبق با واقعیت نیست
حسین راغفر در گفت‌وگو با «آرمان» می‌گوید آمارها منطبق با واقعیت نیست. این اقتصاددان می‌گوید: «البته من فکر می‌کنم نسبت بیشتری از این آمار از فارغ‌التحصیلان بیکار باشند هرچند علاوه بر آن زنان فارغ‌التحصیل با فاصله قابل تاملی بیکار هستند و باقی می‌مانند اما اینکه اعلام کردند در بین مردان فارغ‌التحصیل بیش از 12 نفر بیکار هستند و در بین زنان 33 نفر، آن هم از یک جامعه آماری 100 نفره، احتمالا معنای خاصی داشته باشد. احتمالا منظور آقای پرند جمعیتی است که برای اشتغال اعلام آمادگی کرده است یعنی در جست‌وجوی شغل هستند. احتمالا این آمار از بین آنان بررسی شده است. دقیق‌تر بگویم یعنی از هر 100 نفر فارغ‌التحصیل جویای کار، 12 یا 33 نفر بیکار هستند. البته به نظرم این آمار یک مقدار با واقعیت انطباق ندارد. یعنی جمعیت جوان مذکر ما که دانش‌آموخته دانشگاهی باشند، خیلی بیشتر از این باید باشد». این اقتصاددان درخصوص برنامه 8 مرحله‌ای اشتغال می‌گوید: این برنامه 8 مرحله ای اشتغال احتمالا یک برنامه خاص است، یعنی برای هر معضل گروه‌های خاصی برنامه‌ریزی شده است. احتمالا سرمایه خیلی زیادی نمی‌طلبند اما با همین 130 میلیارد تومان می‌توانند تعداد زیادی مشاغل ساده و نیمه ماهر تشکیل دهندو به احتمال زیاد این گونه است. البته من بر این اعتقادم این برنامه هر چه باشد یک گام مثبت رو به جلو است و باید مورد تشویق قرار بگیرد. چون هر تلاشی که دولت برای ایجاد اشتغال بکند، حتما یک تلاش مفید و موثر و مناسب است. ممکن است گروه‌های مخاطبشان در مناطق روستایی و عشایری باشد. معنایش این است که برای جذب نیروهای هدف سرمایه‌های زیادی لازم نیست و می‌تواند با مهارت‌اندوزی و سرمایه‌های اندکی اشتغال مناسبی برای این مناطق به وجود بیاورد. 
 
  منبع : آرمان