کد مطلب: 33732
 
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۱ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۱۲
روزنامه ی همشهری در صفحه ی سیاست می نویسد: فلینت لورت استاد روابط بین الملل دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا با اشاره به اتفاق های روزهای اخیر از سوی هیأت آمریکا و بازی سیاسی آنها در وین اعتقاد دارد که آمریکا نیاز مبرمی به توافق هسته ای دارد و همه مقام ها و سیاستمداران آمریکا باید این مسئله و اهمیت راهبردی این توافق را درک کنند.
نیاز آمریکا به توافق هسته ای با ایران حیاتی است
 
ایران خبر- این روزنامه روز یکشنبه بیست و یکم تیر 1394 خورشیدی گفت وگویی را با رییس بخش خاورمیانه شورای امنیت ملی آمریکا با قلم محمد کرباسی منتشر کرده است، که متن آن را می خوانیم: در کارنامه فلینت لورت اما سابقه فعالیت در مهم ترین نهادهای دولتی آمریکا ازجمله در اختیار داشتن ریاست بخش خاورمیانه شورای امنیت ملی این کشور به چشم می خورد. او همچنین کارشناس ارشد ضدتروریسم وزارت امور خارجه آمریکا بوده و سابقه فعالیت 8ساله به عنوان تحلیلگر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا را نیز دارد. ، اکنون استاد روابط بین الملل در دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا ست.

پس از خروج از دولت آمریکا او چند سفر به تهران داشت و کتاب «عزیمت به تهران» او درباره شکست سیاست های آمریکا در قبال تهران بسیار مورد توجه قرار گرفت. در شرایطی که مذاکرات هسته ای ایران با1+5 به حساس ترین مرحله خود رسیده با او گفت وگو کردیم.

* بگذارید اول با اقدام اخیر دولت آمریکا و پا پس کشیدن آنها از برخی تعهداتی که پیش از این قبول کرده بودند، شروع کنیم. بسیاری این اقدام را عقبگردی در مذاکرات توصیف کردند. چنین اقدامی چرا در این شرایط صورت گرفت و آمریکایی ها به دنبال چه بودند؟

پس از توافق لوزان، باراک اوباما برای راضی نگه داشتن مخالفانش و جمهوریخواهان اعلام کرد که همچنان تحریم تسلیحاتی ایران را باقی نگه می دارد. واقعیت این است که دولت آمریکا از چنین روش ها و حربه هایی برای آرام کردن مخالفان داخلی توافق هسته ای استفاده می کند. او می خواهد با این ژست ها بگوید که در مقابل ایران مقاومت کرده و امتیازهای کمی داده است. برخی متحدان نگران آمریکا هم مشمول همین ماجرا هستند.

واقعیت این است که در مقابل ایران، دولت آمریکا مجبور به دادن امتیازاتی شده و اوباما به همین خاطر مجبور است محاسبات سیاسی جدیدی داشته باشد تا در داخل بتواند اوضاع را آرام نگه دارد. به همین خاطر است که رئیس جمهور آمریکا تلاش می کند که ظاهر را حفظ کند و ژست آن را بگیرد که در مذاکرات قدرتمند بوده و امتیازهای کمی داده است. به نظرم اما دولت آمریکا با چنین مانورهای سیاسی دارد اقدام های کوته بینانه ای انجام می دهد که می تواند باعث ضرر آمریکا در بلندمدت شود. این چنین اقدام هایی می تواند باعث شود که روند مذاکرات مختل شود و به همین خاطر این چنین کارهایی هر چند با هدف داخلی است اما اقداماتی سازنده نیست.

* واقعیت این است که پنجشنبه با حرف های کری پس از مذاکره با اوباما مذاکرات دچار یک سکته شد. فکر نمی کنید چنین کارهایی از طرف هیأت آمریکا همه چیز را پس از هفته ها تلاش در مخاطره قرار می دهد؟

دقیقاً همینطور است. من هم با نظرتان موافق هستم که ضرر این اقدام ها بسیار زیاد است. ایران متعهد به مذاکرات است و این چنین کارهایی می تواند تهران را کاملاً برنجاند و مذاکرات را در خطر جدی قرار دهد. اگر مذاکرات هسته ای شکست بخورد دولت آمریکا گزینه های بسیار کمی برای مقابله با مسائل بسیاری در جهان ازجمله تروریسم در اختیار دارد.

به نظرم بخشی از سیاستمداران آمریکایی که مخالف مذاکرات هستند نمی خواهند آمریکا در چنین مسیری باشد و بار دیگر بر اقدام های اشتباه گذشته پافشاری می کنند. به همین خاطر است که می گویم اقدام های دولت اوباما مانند جریانی که پنجشنبه اتفاق افتاد اصلاً هوشمندانه نبوده است. آمریکا در چنین شرایطی نمی تواند دست به بازی سیاسی بزند.

* ایران می خواهد توافقی خوب به دست آورد اما آمریکایی ها هم به شدت به این توافق نیاز دارند. اگر نیاز نداشتند وزیر امور خارجه آمریکا با یک رکوردشکنی از زمان کسینجر این مدت طولانی در وین نمی ماند. حالا در این شرایط دولت آمریکا ترجیح می دهد یک توافق با ایران داشته باشد یا دنبال مسائل داخلی و بازی سیاسی برود؟

حرفتان کاملاً درست است. دولت آمریکا به توافق هسته ای با ایران نیاز دارد. مسئله نگران کننده اما این است که مقام های واشنگتن چقدر حیاتی بودن این توافق برای آمریکا را درک کرده اند؟ بگذارید این را با یک مثال بگویم. زمانی شما فکر می کنید چه خوب است چیزی را داشته باشم و زمانی پیش می آید که می گویید من به آن چیز نیاز دارم. تنها زمانی که شما احساس می کنید به چیزی «نیاز» دارید، همه تلاش خود را برای رسیدن به آن می کنید. برخی سیاستمداران در آمریکا هنوز فکر می کنند که رسیدن به توافق با ایران «خوب» است اما واقعیت این است که آنها باید بفهمند که به توافق با ایران «نیاز» دارند. با درک این مسئله آنها به جای این بازی های سیاسی روی رسیدن به توافق تمرکز می کنند. متأسفانه اقدام های هیأت آمریکا نشان می دهد که آنها هنوز به این درک نرسیده اند و مسائل سیاسی داخلی را به تمرکز روی مذاکرات ترجیح می دهند.

* شما سابقه زیادی در فعالیت در کاخ سفید و شورای امنیت ملی آمریکا دارید. در چنین شرایطی چه پیش بینی می کنید؟

اوباما به دنبال توافق است اما باید اولویت های لازم به این مسئله را بدهد و حیاتی بودن آن برای آمریکا را درک کند. به نظرم آنها هنوز عمق نیاز آمریکا به توافق هسته ای با ایران را درک نکرده اند و به همین خاطر تن به بازی ها و بلوف های سیاسی می دهند. اگر این حیاتی بودن توافق هسته ای را درک کنند و بر این اساس اراده و تلاش لازم را داشته باشند رسیدن به توافق امکان پذیر است.

نمایش اوباما برای مخالفان توافق در آمریکا

دولت آمریکا باید هدفش رسیدن به توافق باشد تا همکاری ها با ایران برای مقابله با تروریسم شکل بگیرد. دولت اوباما در مقابل مخالفان باید اقدام های مهمی انجام دهد تا به افکار عمومی آمریکا نشان دهد که چقدر توافق هسته ای با ایران برای این کشور مهم است. او باید برای آمریکایی ها مشخص کند که چرا این کشور به توافق نیاز دارد.

اوباما اما وقتی درباره توافق هسته ای حرف می زند تنها می گوید: جلوی رسیدن ایران به بمب هسته ای را می گیریم و این توافق فرصتی برای ایران است. اوباما اما باید به کسانی که او رئیس جمهورشان است نشان دهد که این توافق برای منافع آمریکا اهمیت دارد. اوباما باید بگوید که رسیدن به توافق هسته ای تنها درباره مسائل هسته ای نیست. این توافق بسیار فراتر از این مسائل است. دولت آمریکا اما طی روزهای گذشته برخلاف مقاله ای که دکتر ظریف در فایننشیال تایمز منتشر کرد حرکت داشته است.

*منبع: روزنامه همشهری