کد مطلب: 122612
تاریخ انتشار : شنبه ۱۹ آبان ۱۳۹۷ ساعت ۱۲:۰۶
یک متخصص بیماریهای داخلی با اشاره به علل بروز کبد چرب، گفت: کاهش وزن اساسیترین اقدام درمانی در کبد چرب است.
به گزارش
ایران خبر، محمد سعد فرقانی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه کبد چرب شامل کبد الکلی و کبد چرب غیر الکلی است، گفت: در کشور ما کبد چرب غیرالکلی شیوع بالاتری دارد، در واقع کبد چرب غیر الکلی در فردی مطرح است که به کبد چرب مبتلاست، اما مصرف الکل زیاد ندارد.وی با بیان اینکه کبد چرب غیر الکلی به تجمع چربی در کبد و بدون التهاب گفته میشود، افزود: کبد چرب شایعترین بیماری کبد است و مهمترین فاکتورهای خطر آن، دیابت، چربی خون بالا و سندرم متابولیک است.
این فوق تخصص بیماریهای کلیه، فشارخون و پیوند کلیه گفت: به طور متوسط ۲۰ درصد افراد جامعه به بیماری کبد چرب مبتلا هستند که اغلب در دهه سوم تا پنجم زندگی مشاهده میشود.
فرقانی با اشاره به اینکه افراد مبتلا به کبد چرب اغلب یک یا دو جزء از نشانههای سندرم متابولیک را دارا هستند، گفت: مارکرهای سندرم متابولیک شامل چاقی، فشارخون بالا، چربی خون بالا و مقاومت به انسولین یا دیابت است در واقع وجود سندرم متابولیک با افزایش خطر فیبروز کبد همراه است.
وی افزود: بیماری کبد چرب خطر بیماری قلبی - عروقی و احتمال نیاز به جراحی کیسه صفرا (کله سیستکتومی) را بالا میبرد، علاوه بر این موارد، بیماری کبد چرب با خطر کمکاری تیروئید، تخمدان پلی کیستیک، کم کاری غده هیپوفیز و کمکاری تخمدان و بیضه همراه است.
این فوق تخصص بیماریهای کلیه، فشارخون و پیوند کلیه، عنوان کرد: مهمترین نظریه در مورد علت ایجاد این بیماری، مقاومت به انسولین است، نظریه دوم این بیماری را به آسیب اکسیداتیو مرتبط میدانند که در زمینه تجمع آهن در کبد، کمبود آنتی اکسیدانها و باکتریهای روده است.
وی افزود: این بیماری اغلب علامتی ندارد. برخی بیماران احساس خستگی و درد مبهم در قسمت فوقانی و سمت راست شکم را ذکر کرده، در واقع بیماران بیشتر به علت اختلال در آزمایشهای کبد به پزشک مراجعه میکنند که در معاینه بزرگ شدن سایز کبد ممکن است وجود داشته باشد.
وی بیان کرد: در یافتههای آزمایشگاهی افزایش متوسط و خفیف آنزیمهای کبد در این بیماری مشاهده شده، هرچند طبیعی بودن این آزمایشها وجود کبد چرب را رد نمیکند و شدت بالا بودن این آنزیمها نیز به مفهوم شدیدتر بودن بیماری کبد نیست.
این فوق تخصص بیماریهای کلیه، فشارخون و پیوند کلیه، افزود: تجمع چربی در کبد در تصویربرداری، عدم مصرف الکل، رد کردن سایر علل تجمع چربی در کبد، عدم وجود سایر بیماریهای کبد در کبد کمک کننده است و ام آر آی و سی تی اسکن برای تعین شدت التهاب و فیبروز کافی نیست.
فرقانی گفت: پزشک ممکن است نمونهبرداری سوزنی کبد را در صورت وجود نشانههای سیروز، بزرگ شدن طحال، کاهش سلولهای خونی (پلاکت سلولهای سفید خون و کم خونی)، افزایش فریتین سرم به ویژه بیش از ۱.۵ برابر نرمال و افراد با سن بالای ۴۰ سال که به دیابت و چاقی مبتلا هستند، توصیه کند.
فرقانی در پایان یادآور شد: پزشک ممکن است در مواردی به فردی که مبتلا به کبد چرب است، مصرف مکمل ویتامین E و داروهای کاهنده قند خون را تجویز کند.