کد مطلب: 158298
 
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲ بهمن ۱۳۹۹ ساعت ۱۲:۱۵
پروتئین یک قسمت اساسی در یک رژیم غذایی سالم است و عدم مصرف کافی آن می‌تواند مشکلات جدی سلامتی ایجاد کند. در این مطلب، علائم و نشانه‌های کمبود پروتئین را خواهید شناخت.
 
به گزارش ایران خبر، پروتئین یک قسمت اساسی در یک رژیم غذایی سالم است و عدم مصرف کافی آن می‌تواند مشکلات جدی سلامتی ایجاد کند. پروتئین یک عنصر درشت مغذی پیچیده است که در برخی غذا‌ها مانند محصولات حیوانی و حبوبات یافت می‌شود. در ابتدایی‌ترین شکل، پروتئین رشته‌ای از اسید‌های آمینه است که باعث ایجاد عناصر سازنده در قسمت‌های فیزیکی بدن از جمله عضلات، استخوان‌ها، پوست، مو، ناخن‌ها و اندام‌ها می‌شود.

کمبود پروتئین، که هیپوپروتئینمی نیز نامیده می‌شود، معمولاً با مصرف کم پروتئین در خون مرتبط است. این وضعیت حدود ۱ میلیارد نفر را در سراسر جهان درگیر می‌کند.
کمبود پروتئین می‌تواند طیف وسیعی از علائم را ایجاد کند، که بسته به شدت کمبود ممکن است متفاوت باشد.

در موارد خفیف کمبود پروتئین دارای علایم زیر است:
  • هنگامی که بدن سعی در تحریک دریافت پروتئین دارد اشتهای بیشتری به پروتئین افزایش می‌یابد.
    ضعف
    خستگی

علائم یک مورد متوسط کمبود پروتئین عبارتند از:
  • تحلیل رفتن عضلات که به آن آتروفی عضله نیز گفته می‌شود.
    کم پشتی مو‌ها
    ناخن‌های شکننده
    پوسته پوسته شدن
کمبود شدید پروتئین می‌تواند باعث مشکلات جدی در سلامتی شود، مانند:
  • نفخ معده
    نارسایی کبد
    پوستی که شکافته می‌شود
    رشد کوتاه مدت
    استخوان‌های متخلخل ضعیف و نازک
کمبود پروتئین معمولاً با سو تغذیه و مصرف ناکافی پروتئین در ارتباط است. کمبود پروتئین همچنین می‌تواند با یک بیماری زمینه‌ای مرتبط باشد، مانند سلیاک یا بیماری کرون که می‌تواند در جذب مواد مغذی تداخل ایجاد کند.
میزان پروتئین مورد نیاز به سن، سلامتی و سطح فعالیت شخص بستگی دارد. برخی از افراد – مانند ورزشکاران – ممکن است به پروتئین بیشتری نیاز داشته باشند. یک متخصص تغذیه ثبت شده می‌تواند به شما کمک کند تا میزان پروتئین مورد نیاز خود را بر اساس سبک زندگی منحصر به فرد و سابقه سلامتی خود تعیین کنید.

کسانی که بیشتر در معرض کمبود پروتئین هستند عبارتند از:
  • بزرگسالان بالای ۷۰ سال
    گیاهخواران
با این حال، افرادی که محصولات حیوانی مصرف نمی‌کنند، هنوز هم می‌توانند پروتئین کافی را از منابع گیاهی دریافت کنند. یک مطالعه مقایسه‌ای ۲۰۱۳ در مورد مشخصات مغذی گیاه خواران و گوشت خواران نشان داد که افراد خوراکی گیاهی پروتئین زیادی از غذا‌های گیاهی مانند عدس و لوبیا دریافت می‌کنند. در آن مطالعه، گیاهخواران به اندازه نیمه گیاهخواران یا گیاهخوارانی که تخم مرغ و محصولات لبنی می‌خورند پروتئین دریافت کردند.
تا زمانی که آگاهانه پروتئین کافی از منابع گیاهی دریافت می‌کنید، در معرض خطر کمبود پروتئین نخواهید بود.
اگر علائم کمبود پروتئین مانند خستگی غیرقابل توضیح یا تغییر در مو، پوست و ناخن‌های خود را مشاهده کردید، باید به پزشکی مراجعه کنید که آزمایش پروتئین پلاسما را برای تأیید کمبود پروتئین و رد سایر علل انجام دهد.

کمبود پروتئین معمولاً با افزایش مصرف روزانه پروتئین یا درمان یک اختلال اساسی درمان می‌شود. یک فرد بالغ سالم به طور کلی می‌تواند حداکثر ۲ گرم در کیلوگرم پروتئین در روز مصرف کند.

مواد غذایی حاوی پروتئین شامل موارد زیر است:
  • آجیل و دانه‌هایی مانند بادام، پسته، بادام هندی، و دانه‌های کتان
    حبوبات، مانند عدس و لوبیا
    تخم مرغ
    غذا‌های دریایی، مانند ماهی یا میگو
    مرغ یا بوقلمون
    محصولات لبنی، مانند ماست یونانی یا پنیر
منبع : شفقنا