عزت الله ضرغامی در صحبتهای خود نه تنها انتظاراتش را از پایگاهها مطرح کرد بلکه اشارهای نیز به حقوقهای معوقه داشت و گفت که موضوع با رئیس جمهور مطرح شده و حل میشود.
برخی از مدیران پایگاهها در بخشی از سخنرانیها و تا جایی که خبرنگاران اجازه حضور داشتند، صحبت کردند و گلایههایشان را مطرح کردند. از جمله جواد حسین زاده مدیر پایگاه ملی سیلک و ویگل که در این نشست گفت: به دلیل نبود ساختار مشخص در چارت وزارت میراث فرهنگی قرار است بخشی از مسئولیت اداره پایگاهها به عهده استانها واگذار شود اما این موضوع مشکلاتی را هم به همراه دارد مشکل مدیریتی برخی از آثار زمانی شروع شد که ما آثار نخبه داشتیم اما بعد از اتمام فعالیتهای باستانی؛ این محوطهها تنها نگهبانی میشدند و مطالعه و توسعهای در آنها انجام نمیگرفت.
وی گفت: اگر قرار باشد که پایگاهها زیر نظر ادارههای میراث فرهنگی قرار گیرند که قبلاً هم بودند در بیست سال اخیر پایگاهها از ۶۰ به ۱۵۰ پایگاه رسیدند. در شهری مانند کاشان پایگاههای نیاسر سیلک و باغ فین را داریم پایگاههای کاشان و بازار هم هستند این دو پایگاه زیر نظر شهرستان و بناهای دیگر زیر نظر اداره پایگاههای میراث فرهنگی قرار دارند وضعیت آنها را با همدیگر مقایسه کنید بازار در حال از بین رفتن است و محوطه سیلک تلاش میکند زنده بماند.
در ادامه این نشست حسین اسمعیلی سنگری مدیر پایگاه جهانی بازار تبریز بیان کرد: در برخی از سفرهای استانی میبینیم که مدیران از پایگاههای جهانی اصلاً دیدن نمیکنند این در حالی است که قبلاً مدیران اول به پایگاهها میرفتند ولی الان شاید حتی برخی از مدیران استانی مدیران پایگاهها را هم نشناسند این موضوعات آسیب شناسی شده است.
وی افزود: پایگاههای میراث فرهنگی چون حمایت نشدهاند از نیروی متخصص خالی میشوند متأسفانه دوستانی که تبدیل وضعیت شده اند به سازمانهای دیگر میروند ما در زمینه استخدام نیرو مشکل زیادی داریم عدم وجود چارت سازمانی و بلاتکلیفی پرسنل شاغل یکی از مشکلات پایگاه هاست. در این باره در دوران مختلف با مدیران جلسه گذاشتیم اما به نتیجه نرسیدیم. هنوز نمیدانیم آیا بالاخره وجود پایگاهها ضروری هست یا نه. پرسنل پایگاهها حقوق پنج میلیون تومانی را هر ۳ ماه میگیرند تکلیف آنها چیست؟ عدم ردیف بودجه مستقل و تخصیص اعتبار از مشکلات دیگر این پایگاه هاست همچنین امکان جذب نیروی کارآمد جدید به جای نیروهای قبلی وجود ندارد اینها گوشهای از مشکلات پایگاه هاست.
وی در ادامه بیان کرد: تصمیمهای غیر منتظره در استانها زیاد گرفته میشود. گاهی یک نماینده تام الاختیار به استان میآید که فعالیتهای چندساله پایگاهها را به هم میریزد و یک دستور میدهد که ممکن است کل اعتباراتی که در چند سال تلاش شده گرفته شود برای کار دیگری هزینه میشود.
تشکیل شورای عالی نظارت بر حفاظت و مرمت میراثفرهنگی یزد
با حکم قائم مقام وزیر و معاون میراثفرهنگی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، شورای عالی نظارت بر حفاظت و مرمت میراثفرهنگی یزد تشکیل شد.
در احکام جداگانهای محمدرضا اولیا، کاظم مندگاری، رضا ابویی و احمد آخوندی را به سمت اعضای شورای عالی نظارت بر حفاظت و مرمت میراثفرهنگی یزد منصوب کرد.
مهمترین وظیفه اعضای این شورا بررسی وضعیت آسیبهای وارده سیل اخیر به بافت تاریخی یزد، نظارت بر تهیه طرح و اجرای حفاظت، مرمت و باززندهسازی آن و ارائه راهکارهایی بهمنظور پیشگیری از وارد شدن خسارات ناشی از حوادث غیرمترقبه به بافت تاریخی یزد است.
تشریح انتظارات وزارت میراث فرهنگی از پایگاههای ملی و جهانی
قائم مقام وزارت میراث فرهنگی انتظارات این وزارتخانه را از پایگاههای میراث ملی و جهانی تشریح کرد و از برگزاری جلسه شورای عالی میراث فرهنگی با حضور رئیس جمهور خبر داد.
علی دارابی قائم مقام وزارت میراث فرهنگی در این نشست با بیان اینکه در حال حاضر ۱۵۰ پایگاه ملی و جهانی زیر نظر وزارت میراث فرهنگی وجود دارد گفت: فلسفه وجود پایگاههای میراث فرهنگی به عنوان یک واحد متمرکز امروز دیگر ایجاد یک نهاد درون زا در شاکله تشکیلاتی وزارتخانه که احساس شود تشکیلات فربه و گسترده است؛ نیست.
دارابی بیان کرد: پایگاهها همچنان با قوت و منزلت قویتر از گذشته کارها را دنبال خواهند کرد در قانون شرح وظایف وزارت میراث فرهنگی که به هیئت دولت برای تصویب ارائه شده؛ چند بند در حوزه پایگاهها تصریح شده است. ما باید تکلیف حلقه ارتباطی پایگاهها را با مدیران استانها و وزارتخانه مشخص کنیم.
فروش بلیت پروازهای اربعین در آژانسها و اپلیکیشنها ممنوع شد
سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری گفت: عملیات پروازی اربعین حسینی از ۲۰ شهریور ماه آغاز و در ۳۱ شهریور ماه پایان خواهد یافت.
میراکبر رضوی به تشکیل اولین جلسه ستاد پروازهای اربعین ۱۴۰۱ با حضور رئیس سازمان هواپیمایی کشوری و مدیران صنعت حمل و نقل هوایی اشاره کرد و گفت: در این جلسه برنامهریزی به موقع به منظور انجام پروازهای ایمن و راحت در ایام اربعین توسط شرکتهای هواپیمایی مورد تاکید قرار گرفت.
وی با بیان اینکه پروازهای اربعین امسال از ۲۲ فرودگاه داخلی به مقاصد نجف و بغداد انجام خواهد شد، افزود: همچنین پروازهای عتبات از فرودگاه امام (ره) از ترمینال سلام انجام خواهد شد.
رضوی بالا بودن درجه حرارت، گرد و غبار و قرار داشتن در پیک پایانی سفرهای تابستانی را از جمله محدودیتهای انجام پروازهای اربعین امسال برشمرد و گفت: از شرکتهای هواپیمایی خواسته شده است با توجه به محدودیتهای موجود برنامهریزی برای پروازهای اربعین از هم اکنون صورت گیرد.
برنامه ریزی برای سفر کودکان خارجی به ایران
برنامهریزی برای انجام سفرهای داخلی کودکان و نوجوانان و سفر کودکان خارجی به ایران از جمله سرفصلهای بحثشده در نخستین جلسه میز تخصصی گردشگری کودک و نوجوان بود.
نخستین جلسه میز تخصصی گردشگری کودک و نوجوان با حضور فعالان بخش خصوصی و دولتی با مدیریت دفتر توسعه گردشگری داخلی در محل معاونت گردشگری برگزار شد.
در این نشست موضوع کودک و نوجوان، با توجه به حساسیتها، اهمیت و قرار گرفتن این قشر در گروه افراد با نیازمندیهای خاص از ابعاد و زوایای مختلف مورد بررسی قرار گرفت و تصمیم بر آن شد تا هیئت سه نفره از فعالان بخش خصوصی این حوزه برای مدیریت میز تخصصی مذکور در راستای تبیین اهداف و احصای ابزارهای لازم شکل گیرد.
در این نشست با تشریح اهمیت گردشگری موضوعی در سیاستهای وزارت و بررسی چشمانداز فعالیت میز تخصصی کودک و نوجوان، هر یک از حاضران با توضیح درباره ظرفیتها و توانمندیهای خود برای پیشبرد و توسعه این شاخه مهم از گردشگری، همگام شدند.
نیاز به نقشه راه، برنامهریزی برای انجام سفرهای داخلی کودکان و نوجوانان و نیز سفر کودکان خارجی به ایران، بهرهمندی از ظرفیت کودکان و نوجوانان برای معرفی فرهنگ و اقدام در راستای جهاد تبیین، تلاش برای شناسایی و معرفی جاذبههای گردشگری ویژه کودکان، رعایت کارکردهای فرهنگی در این حوزه تخصصی، تعیین شفاف اهداف و محورهای اجرایی، بهرهمندی از نهادهای مردمی، نهادینه کردن گردشگری کودک در خانوادهها، انتقال فکر و ایده به دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری، راهنمایان و فعالان این حوزه، انتقال بینش و ارتباط میان کودکان و نوجوانان با مباحث تخصصی وزارت در سه قالب میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، استفاده از داراییهای موجود و خلق ارزش از جمله سرفصلهای بحثشده در این نشست بوده است.
بی حرمتی به ایرانیان در بلغارستان
ده مسافر ایرانی که به تازگی قصد سفر به بلغارستان را داشتند در فرودگاه وارنا مورد بی احترامی و برخورد فیزیکی قرار گرفتند و با ممنوعیت ۵ ساله ورود به اروپا دیپورت شدند.
در تازهترین اتفاق که هفته گذشته رخ داد؛ توری از کشور ایران با هماهنگی آژانس ایرانی که همیشه به این کشور تور برگزار میکند. راهی وارنا شد. مرتضی موسوی راهنمای گردشگری که خودش از مسافران حاضر در این تور بوده و البته آژانس مسافرتی نیز دارد و کارگزار کشورهای آفریقایی، آسیای شرقی و آمریکای جنوبی است این اتفاقات را روایت کرده و به خبرنگار مهر گفت: ما در ایران بابت گرفتن تور و حتی ویزا و انگشت نگاری هیچ مشکل خاصی نداشتیم. تور سفر را به قیمت ۳۰ میلیون تومان خریدیم. البته همان جا جلوی در سفارت بلغارستان میدیدیم که برخورد نامناسبی با متقاضیان میشود با این حال سفر انجام شد و به فرودگاه وارنا رسیده و حتی مهر ورود به کشور نیز در پاسپورت ما زده شد.
ضربه زدن به سینه افراد و تهدید با اسلحه
او ادامه داد: یک باره به ما گفتند به اتاقی بروید در آنجا فردی ایرانی در کنار پلیس فرودگاه نشسته و از افراد مصاحبه میگرفت. به من میگفت چرا لیوان تاشو داری. به مسافر دیگری گفت چرا موهایت را انقدر کوتاه زدهای. من متوجه شدم که حدود ۲۵ نفر منتظر مصاحبه هستند. از این تعداد افراد حدود ده نفر باقی ماندند با آنها مانند مسافران خطاکرده رفتار میشد. چندین ساعت در فرودگاه ماندیم. میخواستیم تعیین تکلیف شویم. اما پلیس فرودگاه برخورد نامناسبی با افراد داشت. به ما تنه میزدند و هل میدادند. حتی به سینه یکی از مسافران خانم ضربهای وارد کردند و به عقب انداختند. در نهایت گفتند که پلیس مرزی تشخصی داده که دیپورت شوید. هواپیمای ایرانی را یک ساعت و نیم درحالی که پر از مسافر بود نگه داشتند تا ما سوار شدیم و با همان پرواز برگشتیم.
موسوی در ادامه گفت: پس از آمدن به ایران متوجه شدیم مهری که روی پاسپورت ما به عنوان مهر ورود زده شده دارای چهار خط است به این معنی که تا ۵ سال نیز نمیتوانیم به اتحادیه اروپا برویم و ویزای شینگن بگیریم. فرد ایرانی که از ما مصاحبه میگرفت نیز همان کارگزار ایرانی بود که آژانس مسافرتی با آن همیشه کار میکرد. به آژانس مراجعه کردیم و گفتند که پول شما سوخت شده و ما دیگر کاری نمیتوانیم انجام دهیم. به انجمن صنفی دفاتر مسافرتی و وزارت میراث فرهنگی نیز رفته و شکایت کردیم. ولی با این وجود هم دیگر نمیتوانیم پول مان را پس بگیریم و هم اینکه شأن و شخصیت مان را لگدمال کردند و از طرفی به بهانهای که نمیدانیم چیست دیپورت شده ایم.
وی بیان کرد: ما قبل از سفر میدانستیم که نمیتوان از وارنا به شهر دیگری رفت. حتی در قرارداد ما سفر به شهر دیگر هم تعریف نشده بود ضمن اینکه آنقدر سفر کرده بودیم که سابقه سفرمان را سفارت داشته و می دانسته که از سفر به ایران برمی گردیم. به همین دلیل هم ویزا گرفتیم اما با چنین برخوردهایی در فرودگاه مواجه شدیم.
هشدار مسافرتی سفارت ایران در بلغارستان
اکنون با گذشت یک هفته از این اتفاق سفارت جمهوری اسلامی ایران در بلغارستان با توجه به برخی مشکلات به وجود آمده برای تعدادی از هموطنانی که اقدام به خرید تور وارنا از طریق آژانسهای گردشگری کرده و با پروازهای چارتر ایرانی به وارنا سفر کرده اند، هشدار داده: ویزای گردشگری بلغارستان دریافتی از این طریق صرفاً مختص استفاده در شهر وارنا و در محدودههای در نظر گرفته شده از سوی تورگردان بوده و امکان استفاده از این ویزا برای سفر به دیگر شهرهای بلغارستان وجود ندارد؛ همچنین حسب مقررات موجود الزامی است کلیه مسافران محترم در بدو ورود و استقرار در هتل گذرنامههای خود را تحویل هتل کنند؛ در زمان مدت اقامت گذرنامهها نزد هتل باقی میماند و در پایان تور و هنگام بازگشت به کشور گذرنامهها تحویل مسافران محترم میشود.
مجدداً تأکید میشود هموطنان گرامی از هرگونه رفتار مغایر با مقررات مذکور جداً خودداری کنند؛ بی اعتنایی به این مقررات پیگرد قانونی مقامات محل (بازداشت، اخراج و ممنوعیت ورود به بلغارستان و اتحادیه اروپا از ۳ تا ۵ سال) را به همراه خواهد داشت.
بلیت ۶میلیون تومانی پروازهای اربعین به شرکتهای هواپیمایی ابلاغ شد
در این هفته همچنین معاون هوانوردی و امور بین الملل سازمان هواپیمایی کشوری از ابلاغ بلیت ۶ میلیون تومانی پروازهای رفت و برگشت اربعین به شرکتهای هواپیمایی خبر داد.
به گفته معاون هوانوردی و امور بین الملل سازمان هواپیمایی کشوری، بیشتر ایرلاینهای داخلی در پروازهای اربعین مشارکت دارند و تنها دو یا سه شرکت هواپیمایی که با محدودیت ناوگان مواجهند، در این دوره از پروازهای اربعین، جابه جایی زائر نخواهند داشت.
افزایش ۴۰ درصدی گردشگری داخلی
در این هفته وزیر میراث فرهنگی از افزایش ۴۰ درصدی گردشگری داخلی در دوران پس از کرونا خبر داد و گفت: بعد از انقلاب معماری قابل قبولی نداریم. مثلاً کنار تئاتر شهر مسجدی ساخته شده که هیچ المان معماری ندارد.
سید عزت الله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری در گفتگوی خبری در برنامه صف اول که از شبکه خبر پخش شد درباره عملکرد یک ساله این وزارت گفت: ما باید چند پروژه مهم را حل کنیم و چند گام از مسائل را جلو ببریم. باید نظام مسائل را در پیدا کرده و مسئله محور حرکت کنیم. در کنار مطالعاتی که داشتم احساس کردم تا نظر کارشناسان و بازیگران اصلی این حوزه را مطلع نشوم و مشورت نکنم نمیتوانم تصمیمات راهبردی بگیرم. بنابراین اولین قدم این بود که جلساتی را با افراد مختلف برگزار کنیم. در جلسات اول با تعداد زیادی از باستان شناسان و کارشناسان میراث فرهنگی صحبت کردیم تا بدانیم مسائل میراث فرهنگی چیست و چه چیزی در اولویت است و در کجا باید مشکلات حل شود. با همه صنوف نیز که تشکلهای پر تلاش هستند جلساتی برگزار کرده و نظرات را گرفتیم. تقریباً مسائل مشخص شد. دولت مصمم است ۲۰ مسئله مهم را که پیش رو دارد حل کند. عمده مسائل ما فرابخشی و فرادستگاهی است.
وی گفت: در حوزه گردشگری داخلی ۴۰ درصد افزایش گردشگر داخلی نسبت به قبل از کرونا داشتیم امسال سونامی سفر داشتیم. ستاد سفر با قوت راه اندازی شد و ۲۳ دستگاه عضو آن هستند. امروز گردشگری داخلی وضع بدی ندارد. هتلها که در ورطه ورشکستگی بودند اما نجات پیدا کردند من نگران آنها بودم. امروز از این جهت رونق پیدا کردند.
وی گفت: گردشگری زمینی را در اولویت قرار دادیم. همچنین گردشگری ارزان قیمت را نیز با کشورهای همسایه شروع کردیم. طرح را به رئیس جمهور تاجیکستان دادم و او هم استقبال کرد. گردشگری زیارتی نیز یکی از مزیتهای نسبی است که روی آن برنامه ریزی مستقل داریم. با ۷ دستگاه مهم تفاهمنامه امضا کردیم. کاروانهای مسافرتی قبلاً نمیتوانستند وارد جاده شوند اما الان با هماهنگی ما پلاک ویژه میگیرند و همه جای دنیا میتوانند بروند. کاروانهای سفر الان در خط رونق افتاده است. ما با ۱۱ کشور تفاهمنامه گردشگری امضا کردیم. مانند مالزی و آذربایجان و کشورهای دیگر. ما با وزارت خارجه هم ارتباط خوبی داریم.