به گزارش
ایران خبر،
روزنامه ایران: این در حالی است که در دو سال گذشته آموزش مجازی بر آموزش حضوری سیطره داشته و در این میان مقاومت برای بازگشایی مدارس و بازگرداندن دانشآموزان به چرخه آموزش حضوری در بدنه کادر آموزشی و خانوادهها بالا گرفته بود. از جمله دلایل مطرح شده برای آموزش غیرحضوری در دو سال گذشته نبود برنامه واکسیناسیون گروههای 12 تا 18 و 5 تا 12 سال در کشور، خیز موجهای سوم، چهارم، پنجم و شیوع پیک ششم با غلبه اُمیکرون بوده است. این روزها و همزمان با واکسیناسیون بیش از 80 درصد ایرانیها از رئیسجمهور گرفته تا وزیر آموزش و پرورش بر اهمیت بازگشایی مدارس تأکید دارند از طرفی الان دیگر همه معتقدند که اگر سومین سال تحصیلی کرونایی در فضای مجازی برگزار شود آسیبهای جبرانناپذیری به سیستم تعلیم و تربیت و سلامت جسم و روان دانشآموزان وارد میشود.
فروکش کردن موج هفتم کرونا
شرایط اپیدمی نیز در ایران اینگونه است؛ اکنون موج هفتم کرونا با زیرسویههای اُمیکرون فروکش کرده، تعداد موارد جدید ابتلا به بیماری به زیر هزار نفر کاهش یافته، مرگومیرهای ناشی از کرونا بین 20 تا 30 نفر در روز است، سه دوز واکسن کرونا هنوز مصونیتش حفظ شده و آلودگی به عفونت قبلی بویژه در پیک پنجم و ششم بیماری نیز آنتیبادی را در بدن اغلب افراد جامعه ایجاد کرده و حالا صحبت از تزریق دوز چهارم واکسن است. از سوی دیگر با توجه به اینکه این روزها تقریباً همه جا در کشور باز است و هیچ فعالیتی محدود نیست، شاید سؤال بسیاری این است که چرا وقتی به بازگشایی مدارس میرسیم همه نگرانیها از کرونا آن هم بعد از سه سال تجربه کرونا همچنان با شدت بالا ادامه دارد؟
در این میان البته نگرانیهایی برای موج پاییزی کرونا وجود دارد و خصوصاً اینکه هنوز واکسیناسیون دانشآموزان 5 تا 12 ساله در ابهام است. طبق آماری که صادق ستاریفرد، سخنگوی وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده است در سال 1400، برای دانشآموزان 12 تا 18 سال مصوب شده بود که صرفاً دو دوز واکسن تزریق شود، بنابراین در این رده سنی 92 درصد دانشآموزان دوز اول و 80 درصدشان نیز دوز دوم را دریافت کردهاند. این مقام مسئول تأکید کرده است با این تفاسیر و طبق تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا به دلیل درصد بالای واکسیناسیون در جامعه و دانشآموزان، مدارس بازگشایی میشوند. حالا مدارس در همه نقاط کشور برای آموزش حضوری آماده شدهاند، اما همچنان این چالش بزرگ وجود دارد که سناریوهای محتمل برای پاییز چیست؟ آیا احتمال دارد موج پاییزی مدارس را مجدداً به تعطیلی بکشاند؟ اینکه ممکن است واریانتهای جدید با بیماریزایی شدید ما را وارد پیک هشتم کند و مدارس به صورت کامل نتوانند پروتکلها را رعایت کنند و کار به بازگشت آموزشهای حضوری کشیده شود؟
در این گزارش دکتر علیرضا ناجی، رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به این ابهامات پاسخ میدهد. با وجود آنکه این روزها والدین برای حضور فرزندانشان در مدارس لحظهشماری میکنند اما به نظر میرسد اهتمام جدی برای تزریق دوزهای یادآور برای افراد 12 تا 18 سال و واکسیناسیون کودکان زیر 12 سال وجود ندارد. رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز ضمن انتقاد از شفاف نبودن آمارهای مرتبط با واکسیناسیون کودکان زیر 12 سال همچنین در پاسخ به این سؤال که پیشبینی ویروسشناسان از موج پاییزی کرونا چیست و بهطور کلی چه سناریوهایی برای فصل بازگشایی مدارس متحمل است، به «ایران» میگوید: بازگشایی مدارس یک واقعیت است و باید انجام شود، کما اینکه بسیاری از کشورهای دنیا با لحاظ کردن شرایطی آموزشهایشان حضوری بود و با پروتکلهای سفت و سخت مدارس را حضوری برگزار میکردند و تنها در برخی موارد و با اوجگیری زیاد بیماری در برخی کشورها مدارس تعطیل میشد.
دکتر ناجی ادامه میدهد: در ایران نیز به دلیل کاهش شاخصهای کرونا و پوشش گسترده سطح واکسیناسیون در بزرگسالان، بازگشایی مدارس باید انجام گیرد اما نکاتی وجود دارد که توجه به آنها الزامی است. البته اینکه بگوییم موج پاییزی کرونا را خواهیم داشت، پاسخ صددرصد مثبت است، گرچه ما در روند کاهشی موج هفتم کرونا هستیم و احتمال دارد تا دو هفته آینده موج هفتم بخوابد اما در پاندمی کرونا، پیکها همیشه ماندگاراند بنابراین اگر تغییرات ویروس را در نظر بگیریم و واریانت جدیدی بیاید به دلیل کاهش سطح آنتیبادی و ایمنی حاصل از عفونت قبلی ویروس، موج جدیدی از بیماری ایجاد میشود.
تأکید بر تزریق سه دوز واکسن کرونا برای کودکان و بزرگسالان
پیشبینی رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی از سناریوهای احتمالی کووید 19 در فصل بازگشایی مدارس این است که در اواخر پاییز حتماً موجی از کرونا را خواهیم داشت، اما بلندی و کوتاهی این موج بستگی به عملکرد ما دارد. چنانچه واریانت جدیدی بروز پیدا کند کوتاهی و بلندی موج حاصل از آن به اطلاعات اپیدمیولوژیک ما بستگی دارد، بنابراین باید تستها را افزایش دهیم تا بتوانیم با دسترسی به اطلاعات مفید و دقیق، وضعیت موجهای پاییزی کرونا را پیشبینی کنیم. از سوی دیگر سطح پوشش واکسیناسیون نیز در پیشبینی وضعیت موج پاییزی مهم است، تنها نکته مهمی که در دنیا توصیه میشود تزریق سه دوز واکسن در کودکان و بزرگسالان است. هر چند که آمار تزریق دوز سوم عدد جالبی نیست و باید سطح پوشش واکسیناسیون دوز یادآور سوم را به 70 درصد برسانیم. همچنین افدیای امریکا در دستورالعمل جدید برای تزریق دوز چهارم برای عموم مردم اعلام کرده است که افراد بالای 55 سال، بیماران زمینهای و دارای سیستم ایمنی ضعیف دوز چهارم را تزریق کنند اما تزریق سه دوز اول برای همه ضروری است. اینها مؤلفههایی هستند که بلندی و کوتاهی موج پاییزی را تعیین میکنند.
دکتر ناجی تأکید میکند: باید با روشهای اقناعسازی خانوادهها را برای واکسیناسیون کودکان بین 5 تا 12 سال تشویق کنیم تا بچهها بتوانند با خیال راحت مدرسه بروند، چرا که در شرایط فعلی نگرانی اصلی متوجه افراد بالای 55 سال، بیماران زمینهای و کودکان است. واکسن در افراد جوان از ایجاد بیماری شدید پیشگیری میکند برای همین نیز در حال حاضر موارد بستریها و مرگومیر ناشی از کووید مربوط به افراد دارای ریسک فاکتور خاص است به این دلیل که سه دوز واکسن در این افراد ایجاد آنتی بادی کافی نمیکند و باید دوز چهارم را نیز تزریق کنند تا ایمنی سلولی مناسبی بهوجود بیاید.
به گفته او، کودکان نیز باید سه دوز واکسن کرونا را تزریق کنند. در تازهترین دستورالعمل حتی برای کودکان 6 ماه تا 5 سال تزریق سه دوز واکسن فایزر و مدرنا در پروتکلها تأکید شده است. در ایران نیز تزریق سه دوز واکسن کرونا برای دانشآموزان ضروری است، ما باید با مردم شفاف و صریح صحبت کنیم و از خانوادهها بخواهیم با تزریق دوزهای بوستر فرزندانشان را با خیال آسوده به مدرسه بفرستند، چرا که در شرایط فعلی که کووید بیماری شدید نمیدهد وابسته به مؤلفههای ویروس، موجهای بلند بیماری و ابتلا به عفونت قبلی و واکسیناسیون جامعه است. او با اشاره به افزایش ابتلای کودکان به عفونتهای تنفسی در دوران کرونا عنوان میکند: تزریق واکسن کرونا از ایجاد عفونتهای شدید تنفسی جلوگیری میکند، بنابراین تزریق واکسن دانشآموزان ضمن پیشگیری از بیماریزایی شدید کودکان همچنین به امنیت خاطر خانوادهها نیز کمک میکند.
بــــرش
وزیر آموزش و پرورش :
مدارس امسال حضوری هستند
وزیر آموزش و پرورش جزئیاتی از بازگشایی مدارس؛ از آموزش حضوری تا وضعیت واکسیناسیون کرونایی را اعلام و تأکید کرد که در مهرماه دانشگاههای فرهنگیان و شهید رجایی، کل مدارس و تمام مراکز پیش از دبستان فعالیت خود را به صورت حضوری آغاز میکنند.
یوسف نوری در گفتوگو با ایسنا، توضیحاتی پیرامون میزان آمادگی وزارت آموزش و پرورش برای بازگشایی مدارس در مهرماه ارائه و اظهار کرد: پروژه مهر از چندماه گذشته کلید خورده است و همکارانم ساماندهی مدارس و نیروی انسانی را انجام دادهاند.
وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه کلاسهای درس آماده شدهاند همچنین با تأکید بر اینکه مدارس امسال حضوری هستند، تأکید کرد: خیلی از بنده سؤال میکنند که آیا مدارس حضوری است یا خیر. بنده تعحب میکنم؛ از روزی که آمدم گفتم مدارس باید حضوری باشد. این گفته برآمده از مطالعات مختلف بود. ما دومرتبه هم برای بازگشایی حضوری خیز برداشتیم که موفق نشدیم و جامعه آماده نبود اما در نهایت و در خیز سوم، همه با هم متفق بودیم و بازگشایی حضوری بعد از عید انجام شد و خوشبختانه بعد از اینکه مدارس را باز کردیم، کرونا هم کم شد. وی تصریح کرد: بنابراین در مهرماه دانشگاههای فرهنگیان و شهید رجایی، کل مدارس و تمام مراکز پیش از دبستان فعالیت خود را به صورت حضوری آغاز میکنند. وزیر آموزش و پرورش درباره ضرورت انجام واکسیناسیون جهت حضور در مدرسه نیز گفت: واکسیناسیون دانشآموزان اجباری نبود اما خب درصد بسیار بالایی واکسن را تزریق کردند و تا آخرین گزارشی که داشتم تا ۹۶ درصد دوز اول را زده بودند.