وی با بیان اینکه ما در سوریه مستشارانی را داریم که رژیم صهیونیستی عمداً به دنبال خروج آنها از دمشق است، ادامه داد: سفر رئیس جمهور به سوریه میتواند راجع به سیاست کلی حضور مستشاران ما در این کشور تعیین کننده باشد.
کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: مسئله دیگر حجم حضور نظامیان است، اینکه که با چه کیفیتی در این کشور حضور یابند موضوع مهمی است. وقتی جان اشخاص و مستشاران ما در سوریه در خطر باشد باید میان دو کشور توافقی برای ایجاد یک مصونیت جدی و همچنین قدرت بازدارندگی و اختیارات پاسخگویی لازم انجام شود؛ درواقع جمهوری اسلامی ایران باید حق پاسخگویی را به صورت جدی تر در اختیار داشته باشد.
روابط دیپلماتیک میان تهران و دمشق در عالیترین سطوح است
سید افقهی خاطرنشان کرد: روابط دیپلماتیک میان تهران و دمشق در عالیترین سطوح است اما داشتن روابط معنوی سیاسی بدون فعال سازی روابط دیپلماسی - اقتصادی با سوریه کافی نیست.
ایران؛ بازیگر بزرگ منطقه
وی با اشاره به نقش پایدار و مؤثر جمهوری اسلامی ایران بعنوان بازیگر بزرگ منطقه، عنوان کرد: در آستانه یک تحول شگرفی در شاکله و هندسه قدرت جهانی که از حالت تک محور به چند محور و یا تک قطب به چند قطب مبدل میشود، قرار داریم؛ موضوعی که امروز بزرگان جهان سیاست به آن اذعان دارند که این تحولات قطعاً اتفاق خواهد افتاد.
ضرورت تدوین سندملی، راهبردی در زمینه روابط اقتصادی با سوریه
کارشناس مسائل بین الملل گفت: اکنون در مرحله گذار قرار داریم لذا باید بلوک غرب آسیا و محور مقاومت منسجمتر باشند تا روابط دیپلماتیک ما در کنار روابط دیپلماسی اقتصادی و دیپلماسی عمومی به صورت یک منظومه کامل دربیاید که البته در حال حاضر چنین موضوعی وجود ندارد لذا گامهایی در این جهت برداشته شده و حتی باید مقدمات تدوین یک سند ملی، راهبردی و دراز مدت میان ما و سوریها امضا شود و هر چه سریعتر به اجرا دربیاید.
عادی سازی کشورهای عربی با سوریه نباید دور از چشم ما انجام شود
سید افقهی بابیان اینکه کشورهای ثروتمند عربی از جمله امارات و عربستان سعودی به دنبال عادی سازی روابط خود هستند؛ عنوان کرد: اخیراً سفر آقای «فیصل بن رحمان» به دمشق و دعوتنامه «ملک سلمان» را به آقای «بشار اسد» جهت حضور در کنفرانس سران اتحادیه عرب در ریاض و همچنین سفر آقای «فیصل مقداد» را به ریاض را شاهد بودیم. بنابراین این فعل و انفعالات نباید دور از چشم ما باشد چرا که اینها در مرحله بازسازی قطعاً برای رضای خدا وارد سوریه نمیشوند و ممکن است فرصت برقراری ارتباط را از ما و روسیه بگیرند.
وی خاطر نشان کرد: بهر حال کشور سوریه کشور ثروتمندی به لحاظ ذخایر گازی، نفتی و آبی است و همچنین این کشور به عنوان انبار غله برای غرب آسیا محسوب میشود.
برقراری روابط ترکیه و سوریه؛ موضوعی که در سفر رئیس جمهور رایزنی خواهد شد
کارشناس مسائل غرب آسیا اظهار کرد: مسئله آشتی ترکیه و سوریه با وساطت ما و روسها بسیار مهم است که قطعاً نتایج آنرا آقای رئیسی با بشار اسد رایزنی خواهد کرد.
سید افقهی تصریح کرد: بعد از نشست وزرای چهارگانه در مسکو وزیر خارجه ترکیه خط و نشانهایی را کشید و اعلام کرد که فعلاً خارج شدن نیروهایشان از سوریه را در دستور کار ندارند. بهر حال اینها موارد موضوعات پیچیدهای است که در این سفر بررسی خواهد شد.
پیگیری توریسم زیارتی و سیاحتی در سفر رئیسی به دمشق
وی با اشاره به حضور آمریکا در شرق فرات، گفت: در نشست اخیر سران کشورهای روسیه، ایران و ترکیه که در تهران برگزار شد در دیدار پوتین با مقام معظم رهبری، آقا صریح و قاطعانه فرمودند که آمریکا باید از شرق فرات خارج شود.
کارشناس مسائل بین الملل بیان کرد: توریسم زیارتی و سیاحتی، سرمایه گذاری بخش خصوصی و انرژی از دیگر مواردی است که در این سفر پیگیری خواهد شد.
سیدافقهی گفت: پس از زلزله وحشتناک سوریه و ترکیه تا حدودی به بهانه کمک به زلزله زدگان تابوی نزدیک شدن به سوریه شکسته شد ولیکن بسیاری از کشورها، بانکها و شرکتهای خصوصی جرأت نمیکنند به سوریه نزدیک شوند چرا که میترسند مورد تحریم آمریکا واقع شوند.
باید طرحی برای مسائل اقتصادی در سوریه داشته باشیم
وی با بیان اینکه چشم انداز خوبی نسبت به برقراری روابط با سوریه وجود دارد، گفت: آقای اکبری سفیر مان در سوریه فردی موفق و با انگیزه است و امیدواریم به موازات سرعت ارتقای روابط دیپلماتیک و راهبردی، سرعت همزمان با دیپلماسی اقتصادی هم خوانا باشد در غیر این صورت صرفاً سفرهایی که بعد سیاسی و امنیتی داشته باشد و بعد اقتصادی نداشته باشد به ضرر ماست چرا که در سوریه خون داده ایم و هنوز هم شهید میدهیم و هیچ کشوری به اندازه ما به سوریه کمک نکرده لذا باید برای مسائل اقتصادی طرح داشته باشیم.
ضرورت فعالیت بخش خصوصی در سوریه
سید افقهی ادامه داد: باید پای بخش خصوصی را به سوریه باز کنیم چرا که هنوز بخش خصوصی معتقد است که در سوریه تروریست فعال است. بنابراین تا زمانیکه منطقه امن نشود و سوریه از ثبات و تداوم امنیتی برخوردار نباشد دولت دستش برای سرمایه گذاری باز نیست.
همراهی شرکتهای بزرگ خصوصی و غیردولتی در سفر به دمشق
وی عنوان کرد: قطعاً در این سفر شرکتهای بزرگ خصوصی و غیر دولتی با رئیس جمهور همراه خواهند بود و با تجار و شرکتهای سوری ملاقات خواهند داشت که انشاالله یادداشت و تفاهم نامههای خوبی امضا خواهند کرد.
اثرات مثبت مصالحه و بازگشت روابط ایران و عربستان را لمس میکنیم
کارشناس مسائل غرب آسیا در پاسخ به این سوال که بازگشت سوریه به اتحادیه عرب و برقراری روابط سیاسی بین دمشق و پایتختهای عربی تأثیری بر روابط این کشور با ایران خواهد داشت، اظهار داشت: میتوان خوش بین و امیدوار بود چرا که اثرات مثبت مصالحه و بازگشت روابط ایران و عربستان را لمس میکنیم.تحولات یمن موضوع کمی نیست، عملیات نظامی متوقف شده و تبادل اسرا و جانباختگان دو طرف انجام میشود، فرودگاه صنعا تاحدودی فعال شده و برخی از محاصرات دریایی تخفیف داده شده است.
وی ادامه داد: دیدارهای مقامات سعودی و عمانی با مقامات دولت نجات ملی یمن که در رأس آن انصارلله است یک پیروزی معنوی و سیاسی بسیار بزرگی برای انصارالله است. چرا که تا قبل از این سعودیها معتقد بودند انصارالله نیروهای تروریستی و کودتاگر هستند اما امروز نماینده رسمی عربستان با آقای مهدی المشات و محمدعلی الحوثی ملاقات میکند و آقای المشات رسماً شرایط را اعلام میکند که مهمترین مسئله آنها پرداخت غرامت و شرکت در بازسازی برای زیرساختهای یمنی است که در این مدت عربستان چیزی برای آنها باقی نگذاشته است.
توافق بر سر یک رئیس جمهور برای لبنان در سفر رئیسی به دمشق
سید افقهی با اشاره به سفر وزیر امور خارجه به لبنان، تصریح کرد: انشاالله گشایشهایی ایجاد میشود. جریانهای سیاسی مخالف به یکدیگر نزدیک تر شده، لحن شأن آرام تر و عقب نشینی ها محسوس است بنابراین ضریب امیدواری بالا رفته است.
کارشناس مسائل غرب آسیا خاطرنشان کرد: احتمالاً در سفر آقای رئیسی به دمشق یک توافقی میان ایران و عربستان بر سر یک رئیس جمهور برای لبنان صورت گیرد.
دولت عراق میزبانی ۵ دور از مذاکرات را بر عهده داشت
وی با اشاره به سفر رئیس جمهور عراق به ایران، گفت: عبداللطیف رشید از آشتی ایران و عربستان بسیار خشنود بود و این موضوع در فضای سیاسی و روانی و رسانهای عراق کاملاً مشهود است.
سیدافقهی گفت: دولت عراق میزبانی ۵ دور از مذاکرات را بر عهده داشت که از آنها تشکر میکنیم.
سید افقهی خاطر نشان کرد: بنابراین با بازگشت روابط سوریه با کشورهای عربی سایر کشورها نیز به برقراری روابط بازگشته اند که همه اینها به برکت برقراری ارتباط میان ایران و عربستان است.
کارشناس مسائل غرب آسیا عنوان کرد: مقام معظم رهبری در دیدار با رئیس جمهور عراق فرمودند آمریکا قطعاً آرام نخواهد نشست و باید مراقب شیطنتهای آن باشید تا معادلات را بهم نزد.
برقراری روابط ترکیه و سوریه در صورت پیروزی رقیب اردوغان در انتخابات ترکیه
وی در پایان مورد عادی سازی روابط ترکیه و سوریه، افزود: حداقل تا قبل از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری ترکیه امیدی وجود ندارد. «کمال قلیچدار اوغلو» رقیب «اردوغان» در انتخابات ترکیه اعلام کرده در صورت پیروزی در انتخابات با سوریه ارتباط برقرار میکند لذا در غیر این صورت ممکن است روابط به همین شکل باقی بماند.