به گزارش ایران خبر، رصد بازار کالاهای اساسی از سوی خبرنگار مهر هفتگی انجام میشود تا با اطلاع رسانی از این بازار، کمکی در راستای برنامه ریزی دقیقتر برای متولیان امر فراهم شود. شرایط اقتصادی کشور و کاهش قدرت خرید مردم سبب شده تا به برخی از اقلام اساسی یارانه اختصاص داده شود سیاستی که مختص کشور ما نبوده و دولتها در سایر کشورها نیز این سیاست را دنبال میکنند.
مساله قاچاق در کشور به ویژه در بخش کالاهای اساسی یکی از دغدغههای جدی مسؤولان دولتی بوده که شاید به نظارت بیشتر نیاز داشته باشد. پیش تر مهر در گزارشی از قاچاق روزانه بیش از ۴ هزار دام سبک از کشور خبر داده بود. در این گزارش اشاره شد قیمت و کیفیت گوسفند ایرانی به معضل قاچاق آن دامن زده است. در ادامه مساله قاچاق، قیمت پایین کالاهایی همچون روغن، آرد، شکر و… دلالان را وسوسه کرده تا به دنبال سود یکشبه وارد این بازارها شوند.
مصرف سرانه هر کالا در خانوار ایرانی عدد مشخصی است؛ به عنوان مثال مصرف سالانه شکر هر ایرانی به طور میانگین ۲۴ کیلو گرم است.
در حال حاضر بیش از یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن شکر در کشور تولید شده و باقی وارداتی است. نیاز سالانه ایران ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن برآورد میشود. مجری طرح گیاهان قندی وزارت جهاد کشاورزی درباره میزان تولید شکر عنوان کرده بود، سال گذشته شکر استحصال شده از چغندر قند و نیشکر تولیدی داخل یک میلیون و ۴۴۰ هزار تن بود امسال هم با توجه به شرایط اقلیمی و بارندگی پیش بینی میشود حداقل به این عدد برسیم.
در دو سال اخیر با توجه به کاهش قدرت خرید مردم، مصرف سرانه شکر در کشور کاهش پیدا کرده که این موضوع در مقابل سایر کالاهای اساسی مانند لبنیات و گوشت نمیتواند پدیده بدی باشد زیرا آمار دیابت در کشور بالاست.
گفتنی است مصرف سرانه شکر در سالها قبل ۲۷ و پیش تر ۲۹ کیلو گرم بود.
وضعیت بازار شکر
رصد بازار نشان میدهد از تقریباً ۳ ماه قبل هر کیلو شکر در بازار ۳۵ هزار تومان قیمت گذاری شده و با توجه به نیاز خانواده بین ۳ تا ۴ کیلو گرم امکان خرید وجود دارد.
بر اساس پیگیریهای خبرنگار مهر از برخی فروشگاههای زنجیرهای عنوان شد هر شهروند امکان خرید ۳ تا ۴ کیلو شکر را دارد؛ اما برای خرید مازاد میتواند شکر مورد نیاز خود را در چند نوبت خریداری کند. احتمال ایجاد زمینه دلالی و بازار سیاه در این کالای اساسی سبب شده تا فروش آن با حساسیت بیشتری انجام شود.
یکی از کارشناسان با گلایه عنوان کرد، شکر با قیمت هر کیلو ۲۵ هزار تومان در حال حاضر به شکل فلهای کمتر از ۳۰ هزار تومان نبوده و در حدود ۴ ماه قبل به دلیل تأمین نشدن ذرت مورد نیاز صنایع غذایی برای کارخانههای فروکتوزی موجب فشار مضاعف به بازار شکر شد. تولید شکر داخلی از پاییز، با برداشت چغندر قند آغاز شده و میزان تولید داخلی مشخص میشود؛ اما ممنوعیت واردات شکر در سال گذشته زمینه برخی مشکلات بازار امسال را رقم زده است.
خبرنگار مهر موضوع چگونگی مدیریت بازار شکر را از طریق معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی پیگیری کرد اما همکاری لازم از سوی این معاونت انجام نشد.
در نهایت وزارت جهاد کشاورزی چند ساعت بعد طی بیانیهای اعلام کرد، هیچ کمبودی در تولید و توزیع شکر بازار داخل وجود ندارد و سهمیهبندی این کالا نیز کذب است.
مدیرکل دفتر نظارت بر کالاهای اساسی وزارتخانه عنوان کرد، ۵۰ هزار تن شکر از طریق بخش خصوصی به استانها تخصیص داده شده که در حال توزیع است.