اما بیایید یکبار و برای همیشه، با بیان این ۱۶ نکتهی بد در رژیم غذایی حقیقت را به شما بگوییم، و به جای آنها قوانین غذایی هوشمندانهای به شما ارائه دهیم. آمادهاید؟
۱. اشتباه: چربی، باعث چاقی شما میشود
تریسیا پسوتا، متخصص تغذیه دارای در واشنگتن میگوید که این بستگی به نوع چربیهایی دارد که شما میخورید. او میگوید: چربیهای موجود در چیپسها، کوکیها و غذاهای چرب و چیلی میتواند کلسترول و خطر ابتلا به بیماریهای خاص را در شما افزایش دهد.اما چربیهای خوب مانند آنهایی که در آجیل، آووکادو و سالمون وجود دارند، از قلبتان محافظت کرده و به سلامت کلی شما کمک میکنند. شارون پالمر، متخصص تغذیه و نویسنده کتاب the plant powered diet نیز میافزاید: هنگامیکه این چربیهای خوب با یک رژیم غذایی سالم همراه باشند، میتوانند مانع چاق شدن شما شوند.
۲. اشتباه: برای کاهش وزن، میان وعده را کنار بگذارید
مایک کلنسی، مربی شخصی بدنسازی در باشگاه David Barton در نیویورک میگوید که خوردن غذا در مقادیر کوچک و دفعات زیاد، یک راه عالی برای فرونشاندن گرسنگی، کنترل اندازههای سهم غذایی و انتخابهای غذایی بهتر است. میان وعدههای زیرکانهتری مانند آجیل، میوهها و ماست، سطح انرژی شما را در طول روز بالا نگه خواهند داشت.
۳. اشتباه: همه کالریها را مانند هم بشمارید
کلنسی میگوید: همه کالریها مثل هم نیستند. نوع کالریها، زمان مصرف کالریها و کیفیت کالریها میتواند تاثیر آنها بر بدن را بطور قابل توجهی تغییر دهد! مواد غذایی، در داخل بدن ما واکنش ایجاد میکنند. پس نوع غذاهایی که میخورید، یک مولفه مهم در رژیمهای غذایی است. بعنوان مثال ۵۰ کالری یک سیب باعث یک واکنش داخلی متفاوت، نسبت به ۵۰ کالری کیک پنیر میشود.کیفیت کالریها نیز مهم است، زیرا مواد شیمیایی، هورمونها، و محصولات جانبی متداولی که در داخل مواد غذایی فراوری شده وجود دارند، بر جذب مواد مغذی طبیعی تاثیر میگذارند. کالریهای با کیفیت، سرشار از مواد مغذی هستند، مانند اسفناج. کالریهایی که هیچ ماده مغذی ندارند (به کالریهای پوچ یا تهی نیز معروفند) مانند آنهایی هستند که در سیب زمینی سرخ کرده وجود دارد.
حرف آخر: کلنسی میگوید که کالریها، برای درک کنترل سهم غذایی بسیار مهم میباشند، اما آنها تنها عامل موثر در تغذیه خوب نیستند.
۴. اشتباه: کربوهیدراتها را حذف کنید
کریسی کارول، متخصص تغذیه و موسس Inspired Wellness Solutions میگوید: تحقیق در مورد مصرف کربوهیدراتها اغلب به غلط تفسیر میشود. بله، درست است که مصرف بیش از حد کربوهیدراتهای تصفیه شده مانند نان سفید یا برنج سفید میتواند به افزایش وزن یا افزایش خطر بیماریهای قلبی عروقی منجر شود، اما هیچ تحقیقی وجود ندارد که نشان دهد کربوهیدراتهای سالم مانند غلات کامل، میوهها، سبزیجات یا حبوبات هم میتواند تاثیر منفی بر سلامت یا وزن بگذارد.بر عکس، بسیاری از تحقیقات نشان میدهد که یک رژیم غذایی سرشار از این مواد مغذی گیاهی، با سلامت کلی بهتر مرتبط است. یک نمونه از این تحقیقات، مطالعه ایست که در سال ۲۰۰۲ توسط کالج تغذیه آمریکا انجام شد، و دریافت که جایگزینی غلات تصفیه شده با غلات کامل و با حداقل فراوری، به همراه افزایش مصرف میوهها و سبزیجات میتواند به کاهش بار گلایسمی رژیم غذایی و نیاز به انسولین کمک کند.
کریستین پاتریک، متخصص تغذیه و مدیر wellness nutrition services در موسسه سلامتی کلینیک کلیولند میگوید که این به نوبه خود میتواند در نهایت، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ و بیماریهای قلبی را کاهش دهد. وی میافزاید: بنابراین، کربوهیدراتها را حذف نکنید، بلکه از آنهایی استفاده کنید که از غلات ۱۰۰٪ کامل یا میوهها بدست میآیند.
۵. اشتباه: مقدار زیادی پروتئین بخورید
دوستداران پروتئین، متاسفیم! خوردن مقدار زیادی پروتئین، کلید کاهش وزن سالم نیست. چرا؟ رانیا باتاینه، متخصص تغذیه و نویسنده The One One One Dietمیگوید که بدن به سه درشت مغذی نیاز دارد: پروتئین، کربوهیدراتها، و چربی. مصرف مقدار زیادی پروتئین برای کاهش وزن، معقولانه نیست.چرا که شما نه تنها بدنتان را از فیبر و سایر آنتی اکسیدانهای موجود در کربوهیدراتهای سالم، مثل غلات کامل، میوهها و سبزیجات محروم میکنید، بلکه همچنین خودتان را در معرض خطر مصرف بیش از حد چربی در رژیم غذاییتان قرار میدهید که میتواند منجر به کلسترول و تری گلیسیرید بالا شود.
۶. اشتباه: گلوتن کمتری بخورید
پالمر میگوید: هیچ مدرک علمی وجود ندارد که گلوتن، یک ماده بسیار چاق کننده باشد. مشکل این است که ما بیش از حد غلات تصفیه شده (غذاهای تهیه شده از آرد سفید) میخوریم. ماری آن متزاک، متخصص تغذیه از ساوتهمپتون میگوید که کاهش گلوتن بدون مشورت با پزشکتان، به کمبود مواد مغذی مهمی مانند فیبر، آهن، ویتامین B12 و منیزیم منجر میشود. شما باید از غلات کامل و سالم هم در اندازههای متعادل استفاده کنید.
۷. اشتباه: با معده خالی ورزش کنید
مطالعهای که در مجله Strength and Conditioning منتشر شد، نشان میدهد که ورزش کردن با معده پر یا خالی، بر کالری سوزی هیچ تاثیری نمیگذارد. اما حذف وعدههای غذایی قبل از جلسات تمرینی، ممکن است به کاهش عضله منجر شود. قبل از اینکه یک نوشیدنی ورزشی بنوشید، باید این را بدانید: ساندا مولدووان، متخصص تغذیه و دیپلمات آکادمی پریودنتولوژی آمریکا میگوید در حالی که یک جرعه از این نوشیدنی قندی به عضلات شما نیرو میدهد، اما سایر افزودنیهای مصنوعی این نوشیدنی میتواند برای سلامتی شما مضر باشد.بجای آن، قبل از ورزش از میوههایی که بطور طبیعی شیرین هستند استفاده کنید، مانند موز، هلو، انبه یا برای دریافت مقدار کافئین موجود در نصف فنجان قهوه، یک اونس شکلات تیره بخورید! مولدووان میگوید: شکلات همچنین دارای موادی است که باعث بوجود آمدن احساس خوب میشود که به آنها انتقال دهندههای عصبی میگویند. اینها همان موادی هستند که در طول احساس سرخوشی در دویدنهای شدید، ترشح میشوند.
۸. اشتباه: هر دو ساعت، چیزی بخورید
مونیکا ریناگل، متخصص تغذیه در بالتیمور میگوید: ۴ یا ۵ (یا حتی ۸) ساعت فاصله بین وعدههای غذایی با اندازهی متوسط، متابولیسم شما را کند نخواهد کرد. غذا خوردن به تعداد دفعات بیشتر، ممکن است به دفع گرسنگی کمک کند، که میتواند به شما کمک کند با وسوسه مقابله کنید. اما اگر میخواهید این کار را انجام دهید، باید مراقب باشید که وعدهها و میان وعدههایتان واقعا کوچک باشند. در غیر اینصورت هر دو ساعت غذا خوردن، میتواند برعکس آنچه توقع دارید، در طول روز باعث مصرف بیش از حد کالری شود.
۹. اشتباه: جمعهها بی خیال باشید و به خودتان استراحت دهید
ریسک کردن و بی احتیاطی در آخر هفتهها میتواند ثبات و موفقیتی که در تمام هفته داشتید را بی اثر کند. باتاینه میگوید: ما در آخر هفتهها تمایل داریم دیر بخوابیم و ورزش نکنیم، شاید الکل بنوشیم و وعدههای سنگینتری هم بخوریم. بنابراین اگر شما بین دوشنبه و جمعه، حدود ۰.۵ کیلو وزن کم کرده باشید، ممکن است در آخر هفته همان قدر وزن اضافه کنید، یا حداقل وزنتان ثابت میماند. این کار واقعا تلاشهای شما برای کاهش وزن را کم ارزش میکند.باتاینه میگوید: این بدان معناست که اگر سعی دارید وزن کم کنید، در آخر هفتهها نباید همه چیز آزاد باشد. شما هنوز هم به یک برنامه نیاز دارید. چند پیشنهاد: در سر میز غذا، سبد نان را به نفر بعدی بدهید و نهایتا فقط یک نوشیدنی بنوشید.
۱۰. اشتباه: قول بدهید که بعضی غذاها را اصلا نمیخورید
باتاینه میگوید: هنگامیکه ما رژیم میگیریم، معمولا در حالت «صفر و یک» هستیم، همه، یا هیچ! و هرگز بنظر نمیرسد که بتوانیم یک حد وسط پیدا کنیم. باید این را درک کنید که نمیتوانید پیتزا، سیب زمینی سرخ کرده و کیک شکلاتی را در یک روز بخورید. اما با برنامه ریزی دقیق میتوانید هنگامیکه این مواد غذایی در دسترستان هست، از آنها لذت ببرید. فقط بیشتر از یکی نخورید، و آنرا با بقیه تقسیم کنید. در واقع تحقیقات نشان میدهد که خوردن گهگاه غذاهای ممنوعه، مانع پرخوری و افراط در این مواد غذایی میشود.
۱۱. اشتباه: صبحانه نخورید
کارول میگوید: با این کار، نتیجه معکوس میگیرید. زیرا افرادی که صبحانه نمیخورند، در ناهار و شام پرخوری میکنند، که اغلب هم بیشتر از مقدار غذایی است که در صبحانه نخورده بودند. در واقع تحقیق روی افرادی که با موفقیت وزن کم کردهاند، نشان میدهد که آنها بطور منظم یک صبحانه سالم میخورند. با توجه به این مطالعه که در مجله تغذیه بالینی آمریکا منتشر شد، اگر صبحانه سرشار از پروتئین باشد هم، بهتر است.
۱۲. اشتباه: بطور مکرر سم زدایی کنید
کارول میگوید: دستگاه گوارش، کلیهها و کبد شما در سم زدایی منظم از بدنتان، نسبتا عالی عمل میکنند بنابراین هیچ نیازی به پاک کنندهها و آب میوههای خاص بصورت مداوم نیست.
۱۳. اشتباه: فقط مواد غذایی خام بخورید
پاتریک میگوید: مطالعات بسیاری نشان میدهد که روش پخت و پز، حرارت دادن، کباب کردن و استفاده از مایکرو ویو و… باعث تفاوت تغذیهای میشود. بنابراین در حالیکه شاید بهتر باشد برخی مواد غذایی بصورت خام خورده شوند، اما این مسئله برای تمام مواد غذایی صدق نمیکند. و اگر باور غلطی که در مورد کالریهای منفی وجود دارد (این ایده مشکوک که خوردن بعضی مواد غذایی خاص، باعث میشود که بیشتر از کالری دریافتی از آن مواد غذایی، کالری بسوزانید) شما را به مصرف مواد غذایی خام علاقمند کرده، دوباره فکر کنید!باتاینه میگوید: بعضی از مواد غذایی، برای هضم شدن به انرژی بیشتری نسبت به بقیه مواد نیاز دارند، اما اگر فقط از مواد غذایی که به اصطلاح «کالری منفی» دارند تغذیه کنید، کاهش وزن ناپایداری خواهید داشت، و این مواد غذایی همچنین میتوانند متابولیسم شما را کند کرده و عضلاتتان را هم تجزیه کنند.
۱۴. اشتباه: برای کاهش هوس، آدامس نعناعی بجوید
نمیخواهیم به شما خبر بدی بدهیم، اما محققان دانشگاه ایالتی نیویورک در بوفالو دریافتهاند که طعم پایدار نعناع میتواند در واقع میزان جذابیت مواد غذایی سالم را کاهش دهد! این بدان معناست که وقتی شما آدامستان را از دهانتان خارج میکنید و به دنبال یک میان وعده میروید، به احتمال زیاد از نظر شما یک آبنبات، طعم و ظاهر بسیار جذاب تری نسبت به یک هویج خواهد داشت.
۱۵. اشتباه: شیر خامه گرفته (رقیق) بنوشید
اشلی کوف، مشاور Prevention و متخصص تغذیه میگوید: واقعیت این است که فراوردههای لبنی دارای چربی هستند و جالب این است که برخی مطالعات جدید از دانشگاه هاروارد، متوجه ویژگیهای مثبت چربی اشباع مواد لبنی با کیفیت شدهاند! نظر من این است که این چربیها را مصرف کنید. حذف تمام چربیهای شیر، تاثیرات هورمونی که لبنیات بر بدن میگذارند را تغییر میدهد و باعث میشود که کاملا احساس سیری نکنید.
۱۶. اشتباه: گوشت نخورید
بله! یک مطالعه در مجلهی طب داخلی انجمن پزشکی آمریکا نشان میدهد که ممکن است گیاهخواران بیشتر عمر کنند، اما ایدهی حذف کامل گوشت، کمی گمراه کننده است. باتاینه میگوید: گوشت گاو، یک پروتئین سالم و مناسب است که حاوی آهن میباشد. مشکل وقتی شروع میشود که شما آن را با بیکن، پنیر، و پیاز حلقهای سوخاری میخورید!
یک پیشنهاد بهتر: گوشت بدون چربی حیوانات مرتعی. این گوشتها از گوشت گاو معمولی گرانتر هستند، اما مزایای سلامتی، ویتامین E، و اسیدهای چرب امگا ۳، باعث میشود که ارزش این ولخرجی را داشته باشد. باتاینه میگوید که سعی کنید فقط دو بار در هفته از سهمهای کوچک گوشت گاو استفاده کنید. زیرا باید برای سایر منابع پروتئین حیوانی و گیاهی مانند مرغ، ماهی، لوبیا، عدس، دانههای چیا و آووکادو نیز فضای کافی در نظر بگیرید.